Hoppa till innehåll

Världens första medalj av Humanium Metal

Kategorier:

Den 11 november var en historisk dag. På det norska myntverket, beläget i vackra Kongsberg, präglades den allra första medaljen av Humanium Metal någonsin. I partnerskap med norska myntverket och Samlerhuset, erbjuds nu myntsamlare att öka sina samlingar med denna unika medalj i världens mest värdefulla metall.

Samlerhuset är ett företag med sin bas i Norge men med verksamhet i sexton länder. De är en av de största distributörerna av mynt, medaljer och samlarobjekt i Europa. Det var för närmare två år sen som Samlerhuset kom i kontakt med Humanium Metal och blev på en gång intresserade av att använda metallen i sin produktion.

– Myntbranschen är en av världens äldsta branscher med en historia som sträcker sig över 2600 år. Det är fantastiskt att kunna skapa en innovation i branschen med en helt ny metall och framför allt att kunna stödja IMs arbete genom detta, berätta Hans Petter Hongset, chef för Samlerhuset.

Medaljen präglas med motiv som anspelar på den Norges långa tradition av fred, demokrati och frihet.

När Samlerhuset bestämde sig för att förverkliga idén med en medalj i Humanium Metal blev det en utmaning att arbeta i materialet. Vanliga metaller i mynttillverkning är guld, koppar och silver – alla är de mjuka metaller som är enklare att prägla på. Humanium Metal har däremot en legering som är betydligt hårdare och krävde teknikutveckling för att kunna genomföras.

Ståle Løkken är direktör för det norska myntverket och även han delade Samlerhusets entusiasm över att arbeta i ett helt nytt material.

– Det är första gången i vår över 300 år långa historia som vi får in ett helt nytt material, säger Løkken.

Medaljen finns nu till försäljning på samlerhuset.no. Intäkterna från försäljningen går tillbaka till Humanium Metals arbete med att få bort vapen från gatorna och stötta människor och samhällen som drabbats hårt av vapenvåldet.

Av: Anton Eriksson