Hoppa till innehåll

Vävningen blev familjens räddning

Kategorier:

När Andrea var elva år gammal gick hennes mamma bort och hon lämnades ensam att ta hand om sina fyra yngre syskon. Pappan var alkoholiserad och tog inget ansvar för familjen utan Andrea fick bli som en förälder till sina småsyskon. Familjen hade inga pengar och IMs partnerorganisation Cojolya – en mayaorganisation som stöder kvinnliga vävare – blev räddningen. Andrea fick stöd från Cojolya och började väva tidigt. Idag är hon 32 år gammal.

– Jag vet inte hur vi hade klarat oss om det inte vore för Cojolya. De gjorde det möjligt för mig att ta hand om mina fyra syskon. Det yngsta småsyskonet var bara tre år gammal när mamman gick bort.

– Jag kände en enorm tyngd och börda över allt ansvar jag var tvungen att ta. Men idag mår jag bra och jobbet gör att jag känner mig hoppfull och glad, och jag vet att mina syskon kommer att få ett bra liv. Genom Cojolya har jag lärt mig att räkna, spara och hålla koll på ekonomin, vilket har hjälpt oss mycket.

Andreas bror José är 22 år gammal. För tre år sedan började han också att jobba för Cojolya.
– Det var tufft för min syster Andrea att ensam försörja hela familjen, så jag började också jobba för Cojolya, berättar José. Jag beundrar min syster, hon har stöttat oss och gjorde det möjligt för oss att studera och leva ett bra liv.

Det märks att det finns mycket kärlek och solidaritet syskonen emellan. Alla hjälper till med allt i hemmet som att städa, diska och laga mat. Tack vare Cojolya är familjens framtid ljus.

Av: malin hansen