Hoppa till innehåll

Du har fått en gåva som förändrar liv!

Tack vare dig har en kvinnogrupp startats någonstans i världen.

Gåvokortet som du har i din hand är en gåva till dig och samtidigt till någon i ett land långt borta. Det är ett bevis på att en pengagåva har skänkts till IM:s arbete för en värld utan fattigdom och utanförskap. Pengarna går bland annat till att starta sparlånegrupper där kvinnor går samman och stärker sin ekonomiska situation genom gemensamt sparande och investeringar. De går också till att stärka kvinnors position i samhället genom utbildningar, stöd till småskaliga jordbruk och inkomstgenererande verksamheter.

På den här sidan kan du läsa mer om vad din gåva bidrar till och hitta länkar till fördjupande artiklar.

Sparlånegrupp Malawi

Violet kunde arrendera mark

Violet Sinosi (näst längst till höger i bilden), en änka med tre barn som är med i en IM-stödd sparlånegrupp i Malawi, berättar:
– Vi hade det svårt och jag hade ofta problem med att ge barnen tillräckligt att äta. När jag gick med i sparlånegruppen förändrades mitt liv. Genom lånen kunde jag arrendera en liten bit mark. Jag kunde också köpa utsäde, gödningsmedel och redskap och började odla sojabönor och majs. Efterhand växte odlingarna och jag kunde arrendera mer mark. Nu kan jag skörda över tre ton majs och sojabönor per år.

Läs artikeln här

Vad är grejen med kvinnogrupper?

Kvinnor som är med i organiserade grupper kan exempelvis få tillgång till utbildning och information, delta i namninsamlingar och demonstrationer och dessutom öka sina intäkter genom gemensamt sparande och därmed bryta den onda cirkeln av fattigdom. När kvinnor stärker sin ekonomiska och sociala position får även deras barn det bättre, de får äta bättre mat, får bättre hälsa och kan gå i skolan och därmed får de en bättre framtid. Organiserade kvinnogrupper är också viktiga när det gäller att bekämpa barnäktenskap och könsbaserat våld.

Så här jobbar IM mot fattigdom
Kvinnor i Nepal

Kvinnogruppen stoppar barnäktenskap

Radhika Tharu giftes bort som tioåring. Idag är hon 35 år och med i en IM-stödd kvinnogrupp som arbetar för att motverka barnäktenskap och könsdiskriminering. Gruppen utbildar kvinnor som sedan anordnar möten och söker upp familjer i byarna för att sprida kunskap om övergrepp mot barn, om jämställdhet och vikten av utbildning för flickor.
– Vi har stoppat flera barnäktenskap i vår by. Vi vill stoppa den här sedvänjan för att rädda våra barns framtid, säger Radhika.

Läs hela artikeln här

Starka kvinnor – starka samhällen

När en kvinna får en egen inkomst får hon makt och kan då vara med och bestämma. En kvinna med en egen inkomst kan påverka sina barns framtid – hon kan sätta sina döttrar i skolan och hon skyddar dem därmed från barnäktenskap och barnarbete. Kvinnans makt blir större när kvinnorna organiserar sig och gör sina röster hörda i grupp. På så sätt får vi ett bättre samhälle.

På länken nedan kan du läsa en längre text om situationen för kvinnor i världen och sparlånegruppers betydelse.

Läs artikeln här

Vill du engagera dig?

Det finns flera olika sätt att engagera sig i IM:s arbete. Vad du än väljer så är du med och gör skillnad för människor och skapar en mer rättvis och medmänsklig värld.

Kvinna sitter och syr med en svart Singer symanskin

Bli månadsgivare

Vill du göra en insats som verkligen gör skillnad? Bli månadsgivare!

Läs mer
Miljöbild. Tavlor hänger på vägg

Shoppa

Här hittar du livsviktiga gåvor som sprider glädje – både här hemma och långt borta.

Till Gåvoshop
Bli medlem

Bli medlem

Genom att bli medlem i IM ställer du dig bakom IM:s arbete för en jämlik och medmänsklig värld, i Sverige och globalt.

Läs mer

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med IM:s nyhetsbrev! Registrera din e-postadress så får du vårt regelbundna nyhetsbrev med uppdateringar från våra verksamheter runt om i världen. Via nyhetsbrevet får du också inbjudningar till kurser och evenemang som vi anordnar.

Registrera dig