Hoppa till innehåll

Hirsi hyllad i Husby – får IM-priset 2024

Kategorier:

Årets IM-pris på 30 000 kronor går till Sakariya Hirsi: en eldsjäl som redan under skoltiden tog initiativ för att förändra. De senaste åren har han lyft sorgen, traumat och berättelserna i förorten. Det som började som en dikt ur ren frustration blev snart till en rörelse: Kollektiv Sorg.
Även i jobbet som ungdomskonsulent är Hirsi en förebild och positiv kraft.


”Raka din skalle!”
De uppfordrande orden fick Sakariya Hirsi höra av sin fru inte bara en gång utan två gånger tisdagen den 1 oktober. 
Inte anade han då att uppmaningen berodde på att kvällen skulle sluta med att han överraskades med en fin prisceremoni.
Inte heller hörde han hur det tisslades och tasslades på hans arbetsplats Framtidens Hus i Husby. 
Däremot hörde han från flera ungdomar och kollegor: ”Zackie kom hit, Zackie jag behöver hjälp, Zackie kan du säga något om mitt cv.”
Men att många vill ha hans uppmärksamhet och stöd är vardag, så han blev inte misstänksam då heller.

Alla visste vad det gällde – utom huvudpersonen själv, som när klockan blev halv åtta plötsligt drogs in i ett rum fullt med ungdomar, vänner och familj, som alla var där för att hylla honom.
 
Arbetar i IM:s grundares anda
IM ordnade ceremonin för att fira att Sakariya Hirsi tilldelas 2024 års IM-pris till minne av IM:s grundare Britta Holmström.
Sakariya Hirsi är ungdomskonsulent, poet och medgrundare av rörelsen Kollektiv Sorg, som lyft fram berättelser från de som drabbats av vapenvåld.
IM:s generalsekreterare Martin Nihlgård kom resande från Lund för att dela ut priset. Han påminde under ceremonin om IM:s historia och om varför Britta Holmström bildade IM 1938 – när hon precis som Sakariya Hirsi bara var 27 år gammal. Hon gjorde det som en reaktion mot dåtidens fascistiska strömningar och Martin Nihlgård konstaterade att det tragiskt nog råder liknande strömningar idag.
– I sådana lägen behövs det människor som kliver fram. Och en sådan person är du Sakariya!

Utmanar rasistisk bild av utsatta områden
Martin Nihlgård talade om Hirsis stora engagemang och om att Hirsi bidrar till att stärka unga människor samt bidrar till att ”utmana en ganska rasistisk bild av skjutningar och utsatta områden”.
Pristagaren själv var tagen av uppmärksamheten men inte talträngd: 
– Det är fantastiskt att få ett pris som highlightar det man jobbar med! 
Han sa också att han kände det som att det var ett pris han delade med många andra.
– För i grund och botten: Allt jag gjort bygger på att samla människor, att vi gör saker tillsammans!
Därefter var det dags för Spoken word av Batool Suliman och Elias Zahran, två ungdomar som hyllade pristagaren, bland annat med orden: ”Han är också en bror – den som alltid finns där när man behöver, som man kan luta sig mot i både med- och motgång.”

Imenella uppträdde
Ceremonin avslutades med stjärnglans: Rapartisten Imenella gjorde ett bejublat framträdande med starka låten Iman, som berör förortsvåld. 
Hon avslutade med några känslosamma ord direkt till Sakariya:
– Du är jätteviktig för många av oss! Tack för att du fått oss att känna oss sedda i sorgen, i det offentliga. När media har blundat har du ändå fått oss att känna oss sedda!
Efter låten gav hon pristagaren en kram och sa: 
– Du är värsta hjälten, vi älskar dig enormt mycket!

Text och foton: Amanda Pietersen

IM:s motivering: 
Det började som en dikt ur ren frustration.
Som blev en kampanj.
Som blev en organisation.
Sakariya Hirsi är en förebild som inspirerar och visar att när man agerar – och drömmer – och organiserar sig med andra – kan man skapa opinion och förändra i både det stora och det lilla.
Precis som IM:s grundare Britta Holmström gjorde, gör Hirsi detta också. 
Varje dag. Konkret, outtröttligt och engagerat. 
Med medmänsklighet, mod och en passion för att skapa ett bättre samhälle.
Och precis som IM försöker han synliggöra exkluderade grupper och utmana orättvisa strukturer.
Därför får han IM-priset 2024.

Kollektiv Sorg:
Kollektiv Sorg är en partipolitiskt obunden förening som försöker uppmärksamma makthavare och andra på vilka spår gatuvåld och skjutningar sätter i människor. Föreningen lyfter den sorg, de trauman och den stress som våldet skapar, och som människor – ofta i förorten – lämnas väldigt ensamma i.

Föreningen började som en kampanj av Sakariya Hirsi och Josef Farhan. Genom ett Amnestyprojekt fick de resurser för att nå ut med sina tre huvudbudskap: Sluta avhumanisera de som drabbas av våldet. Få bort vapnen från gatorna. Se till att ungdomar har tillgång till psykologiskt stöd.

Organisationen skapar opinion, nätverk och positiv förändring. Den erbjuder samtalsstöd vid sorg och trauma och man använder ofta kultur och konst för att rikta ljuset på den nationella kris som pågår.

Fatuma Yussuf och Sara Mecconen från podden Galdem A Talk var konferencierer, tillsammans med Nada Yussuf (som också ingår i poddtrion). Här pustar de ut efteråt tillsammans med IM:s Martin Nihlgård.
Rapstjärnan Imenella som just nu spelar huvudrollen i pjäsen ”A” på Stadsteatern Husby ville också hylla Hirsi.

IM-priset: 
IM-priset är instiftat till IM:s grundare Britta Holmströms minne och går årligen till någon som gjort viktiga medmänskliga insatser och/eller har väckt opinion mot våld, förtryck, rasism eller orättvisor. Priset har delats ut sedan 1998. Det var då 60 år sedan den då 27-åriga Britta Holmström startade det som idag är IM.
Många hade nominerats till IM-priset och till slut fick en jury välja. Alla ställde sig bakom Sakariya Hirsi. Juryn bestod av sångaren Rickard Söderberg, juristen Dona Hariri, journalisten bakom #jagärhär, Mina Dennert, Nicolas Lunabba, verksamhetsledare på Helamalmö, skribenten Betlehem Isaak, David Polfeldt, före detta vd för Massive Entertainment samt Rebecka Lettevall, IM:s styrelse.
IM-priset på 30 000 kronor kan i år delas ut tack vare en donation av familjen Palerius i Göteborg.
Läs mer: https://www.imsweden.org/om-oss/im-priset/

Sakariya Hirsi har lyft rösterna från de som på olika sätt drabbas av vapenvåld. Förutom priset fick han ett Humanium Metal-armband av IM. Metallen i armbandet är gjort av nedsmälta vapen.

Humanium Metal: 
Humanium Metal är ett initiativ där beslagtagna illegala vapen smälts ner till en ny råvara. Intäkterna går tillbaka till samhällen som är hårt drabbade av vapenvåld. Syftet är att minska vapenvåldet i världen och att bygga fredligare samhällen. Läs mer: https://www.imsweden.org/vad-vi-gor/humanium-metal/

Av: Amanda Pietersen