Hoppa till innehåll

IM smälter vapen i Zambia

Zambias inrikesminister Stephen Kampyongo deltar i Humanium Metal-ceremoni
Kategorier:

IM etablerar nu Humanium Metal i ett nytt land – Zambia. Den första, symboliska, destruktionen av illegala vapen i landet skedde vid en ceremoni idag, då projektet startades i huvudstaden Lusaka.

I ett första steg ska över 6 000 beslagtagna vapen smältas ned och omvandlas till fredliga produkter, där intäkterna går till stöd till människor som drabbats av vapenvåldet.

Startskottet för vapendestruktionen var en tv-sänd ceremoni i Lusaka idag, fredag. Det hela har blivit verklighet tack vare ett lyckat samarbete mellan IM och zambiska myndigheter och är ett bidrag till Afrikanska Unionens nedrustningsstrategi.

IM var på plats vid ceremonin, där bland annat Sveriges ambassadör för Zambia Anna Maj Hultgård och Zambias inrikesminister Stephen Kampyongo deltog.

Ett antal vapen eldades upp under ceremonin, resterande vapen kommer att smältas ned under den kommande veckan. Den stora nedsmältningen kommer att ske i provinsen Copperbelt.

– Vi har testat konceptet Humanium Metal i Centralamerika. Vi hade stora förhoppningar redan från början, och det fungerar faktiskt ännu bättre än vi hoppades. Vapen försvinner för gott från gatorna och blir till fredliga produkter. Vi har också kunnat bidra till att människor i våldsdrabbade områden får stöd. Nu tar vi nästa steg och lanserar vårt koncept i Afrika, med start i Zambia. Vi har mycket annat på gång och hoppas att snart även kunna lansera Humanium Metal i Sverige och andra länder som är drabbade av vapenvåld, säger Martin Nihlgård, generalsekreterare för IM.

Vill du också bidra till Humanium Metal? Genom att köpa Humanium Metal-produkter i vår gåvoshop får du inte bara unika julklappar till nära och kära, du är också med och smälter ner vapen för fred.

Av: Malin Kihlström