Hoppa till innehåll

Modellen för IM 2020

Kategorier:

IM grundades 1938 och har arbetat för medmänsklighet på olika sätt sedan dess. Alltid relevant för sin tid. År 2020 är Humanium Metal och kampen mot vapenvåld en del av arbetet. Ann Mari Marke, som står modell på årets gåvokort, får symbolisera detta.

Nytt för i år i IMs gåvoshop är bland annat två gåvokort som säljs till förmån för Humanium Metal, fredsinitiativet där vapen smälts ner till ny metall. Modellen på bilden på det ena gåvokortet, 88-åriga Ann Mari Marke, har en mångårig relation till IM.

– Jag har känt till IM och ert arbete väldigt länge. På 1960-talet bodde vi på Grönegatan i Lund där även IMs grundare Britta och Folke Holmström bodde. Min son var jämngammal med deras yngste son och de lekte mycket tillsammans. Det var så jag fick höra talas om Brittas och Folkes engagemang och arbete.

När började du själv engagera dig i IM?

– Jag har själv alltid varit engagerad i människor och jobbat med utsatta grupper, bland annat unga kriminella. Jag minns att jag följde med en ung kille som nyss blivit frigiven till IMs second hand-butik i Lund, IM-tian, för att hjälpa honom att hitta lite kläder och saker. Där blev jag ännu mer intresserad av IM och gick sen på möten med den lokala IM-gruppen. Senare blev jag även medlem och månadsgivare. Det känns så bra eftersom jag helt och hållet ställer upp på IMs ideologi. Och så tycker jag att ni gör så viktigt arbete här i Sverige med läxhjälp och språkfika!

Hur kändes det att stå modell för Humanium Metal?

– När jag blev tillfrågad kändes det som en självklarhet att ställa upp. Det var först när det väl närmade sig som jag blev lite nervös.

Vad tänker du om Humanium Metal?

– Jag tycker att det är helt fantastiskt! Det finns så mycket vapenvåld i världen och det känns stort att IM har varit först med att agera mot det på ett konkret sätt. Ni gör ett enormt arbete i El Salvador, inte bara för att stoppa våldet men också för att stärka kvinnor och barn och göra situationen bättre för dem. När jag satt med vapnet i handen på fotograferingen tänkte jag på alla unga pojkar som springer runt därute med stora vapen i händerna. Det är hemskt. Humanium Metal är ett väldigt fint sätt att jobba för att förändra det.

Tack Ann Mari! Vi är stolta över att ha dig som vår modell!

Av: Malin Kihlström