Hoppa till innehåll

Röster från IM:s årsmöte 2024

Bild på yngre och äldre kvinna som tittar in i kameran.
Kategorier:

Vad var bäst på årsmötet och vad har du för tankar om framtiden? Några medlemmar delar med sig om det och annat, som hur de kom i kontakt med IM.

Nikita Borglund, Stockholms LF, till vänster på bilden ovan: Jag upptäckte IM via Volontärbyrån tidigare i år. Jag läste om Stockholms antirasistiska arbete och det var ”spot on” vad jag vill jobba med. Framtiden: Vi måste visa oss mer och försöka locka fler. Hur ska vi jobba, vad vill vi? Vi borde ha montrar på skolor och student- och välkomstgillen.
Birgit Nordahl, Stockholms LF, till höger: Det blir framöver desto viktigare att vi jobbar tillsammans. Vi har mycket kvar att göra mot hela marknaden. Vi skulle kunna fånga många fler. Det finns många unga engagerade människor. Men det är viktigt att vi jobbar övergripande och sätter upp reella mål. 

Kvinna som ler mot kameran.

Linn Andersson, Malmö, 1:a årsmötet:
Jag värvades som månadsgivare och medlem för 5–6 år sedan. Årsmötets upplägg har varit inspirerande. Det var tydlig struktur och bra med påverkanstorget: det gör att man slipper långa, trassliga diskussioner under själva mötet. Och det var toppen med gympadansen. Jag är glad att jag kom hit!
Framtiden: Det är en utmanande tid och många som slåss om uppmärksamheten. Vi måste jobba mer med att locka yngre. 

Porträttfoto av ung man.

Pierre Krafft, Göteborg, 2:a årsmötet:
Påverkanstorget blev en rolig, kreativ och demokratisk process som ledde fram till bra yrkanden. Förra årsmötet var digitalt, det här var mer engagerande och gav bättre chanser att prata.  
Framtiden: Det ska bli spännande att se hur vi kan utveckla lokalföreningarna. Hur vi kan nå ut bättre och påverka mer. Vi behöver skapa bättre strukturer, samverka mer och lära oss av varandra.  

Porträttfoto kvinna.
Sergut Belay Worke, Luleå LF.

Sergut Belay Worke, Luleå LF, 1:a årsmötet:
Jag och gruppen ”Starka Kvinnor” inbjöds till en demokratiträff i Luleå. Därefter gick jag med i IM. Organisationen har allt: demokrati, motstånd, fattigdomsbekämpning, mänskliga rättigheter … Allt hör ihop och måste fungera. Jag är i Sverige för att mitt land, Etiopien, saknar demokrati.

Porträttbild man.
Hans-Anders Andersson, Falkenbergs LF.

Hans-Anders Andersson, Falkenberg, medlem sedan 2016, efter att ha upptäckt IM:s språkkafé på biblioteket:
Påverkanstorget var jättebra. Det är alltid en ögonöppnare att prata om rasism.
Framtiden: Det känns ju inte bra med nedskärningarna och att regionkontoren läggs ner. Jag känner en oro. Men vi får försöka se det positiva. Ibland kan man gå stärkt ur jobbiga saker, och det är ingen stor förändring jämfört med hur det var för länge sedan. Vi får se om vi kan hitta samarbeten med andra föreningar, kanske om lokal. Jag hoppas också att avslöjandet om SD:s trollfabriker väcker folk. 

Porträttbild kvinna.
Viktoria Aspenberg, Nyköpings LF.

Viktoria Aspenberg, Nyköping, aktiv sedan 2011, medlem sedan ännu längre tillbaka, årsmöte: ”nummer sex tror jag”:
Det har varit intressant och intensivt. Och även om det är tungt och jobbiga tider så känns stämningen här på mötet väldigt varm. Det var väldigt bra med påverkanstorget. Där kan man prata utan att begära ordet.
Framtiden: Jag tänker att påverkansarbetet är viktigt. Jag hoppas att vi kan fortsätta med det. Det är angeläget att vi står upp mot de mörka krafterna.

Marije Raedts, Stockholms LF: (Ingen bild.) För mig som kom ny till Sverige från Nederländerna 2016 har IM betytt mycket. Genom IM har jag lärt mig om föreningslivet och jag har också fått två väldigt nära vänner.Jag fick kontakt med IM 2017 när jag ville göra något för världen och IM behövde volontärer. Jag gillade att organisationen jobbade både i Sverige och internationellt och att den var antirasistisk och feministisk. Sedan kom jag med i styrelsen och var ordförande i några år.

Intervjuer: Amanda Pietersen
Foton: Linus Edlund
Läs mer om årsmötet 2024 här.
Se fler bilder från årsmötet 2024 här.

Av: Amanda Pietersen