Hoppa till innehåll

IM:s årsmöte 2024: diskussioner, dans och antirasism

Ett stort antal människor i ett mötesrum har rest sig upp för att ta en danspaus framför stolarna.
Kategorier:

I vackraste försommartid – men också under några orosmoln – invigdes IM:s 79:e årsmöte. Medlemmarna diskuterade alltifrån mångfaldspolicyn till hur IM ska förhålla sig till AI. 

Årsmötet ägde rum på Scandic Central i Göteborg 24–26 maj och temat var IM:s tio år som uttalat antirasistisk och feministisk organisation. Paula Friman, ledare för antirasism-gruppen i Stockholms lokalförening, inledde med både skärpa och passion. 

– Det var det antirasistiska arbetet som fick mig att bli aktiv 2019. Och antirasism är inte en pappersprodukt! Vi behöver vara trovärdiga, blicka inåt och lägga resurser på detta, det kan inte bara skötas av volontärer. 

Hon kritiserade att IM:s mångfaldspolicy har tonvikt på individen, att det ofta står ”du”.
– Antirasism är en fråga som handlar om demokrati. Det ska inte vara något som används bara i marknadsföringssyfte – i ett samhälle som blir alltmer fascistiskt. Antirasism måste vara vad vi andas och lever för!

Diskussionsrum för fördjupning 

Invigningstalaren Leila Ali Elmi, göteborgare och miljöpartistisk riksdagsledamot, vädrade också en oro över samtiden och över att SD angriper media, demokrati och meningsmotståndare. 

– Historien visar vilken brutalitet som splittring kan leda till. Men vi kan ta oss igenom svåra perioder. Och organisationer som IM har en roll här.
Hon uppmanade alla att rösta i EU-valet och påminde om hur viktigt det är med starka röster för solidaritet.

– Tillsammans kan vi åstadkomma nästan allt. 

Slutet anknöt till IM:s ordförande Gabi Björssons ord när hon därefter öppnade årsmötet. Hon talade om den folkrörelsetradition som varit en viktig del i det svenska demokratibygget och om hur människor hittar lösningar tillsammans. Hon gick också in på civilsamhällets krympande finansiering och de nedskärningar som IM står inför. 

– Det är viktigt att vi inom IM är starka och kommer samman. 

Under lördagen var det påverkanstorg: sju diskussionsrum där man kunde fördjupa sig i olika ämnen. Utifrån två motioner som diskuterats togs senare två beslut: att tillsätta en arbetsgrupp om AI med både tjänstepersoner och volontärer samt att utreda möjligheten att ha juridiska personer som stödmedlemmar. 

IM fick delvis en ny styrelse. Reza Javid och Hanna Hallin avslutade sina uppdrag och två nya ledamöter valdes in: Monica Deger och Rebecka Lettevall (tidigare suppleant). Stefan Gustavsson och Josefin Carlring är nya suppleanter. Gabi Björsson valdes om som ordförande.

Glädjeämnen 2023

IM:s generalsekreterare Martin Nihlgård berättade vad IM gjort globalt 2023. Om hur samarbetsorganisationer i Gaza gett medicinsk hjälp och hur partners i Ukraina stöttat kvinnor som fått hem krigstraumatiserade, våldsamma män. I Guatemala mobiliserade sig IM:s partnerorganisationer och möjliggjorde att den folkvalda presidenten kunde tillträda.
Gabi Björsson fokuserade på Sverige och nämnde glädjen hon känt när hon besökt lokalföreningarnas olika verksamheter. Hon delade också med sig av några siffror: Under 2023 var det cirka 5 000 besök till IM:s språkkaféer, cirka 1 500 läxhjälpsbesök och minst 2 000 enskilda volontärinsatser.

Ekonomin är central, inte minst i svåra tider. IM:s controller Viktoria Nebeling visade hur akutinsamlingarna till Ukraina och Gaza gått: 7,1 respektive 2 miljoner kronor fram till april 2024. Men hur går det med insamlingen nu? IM har beslutat att lägga ner regionkontoren och att minska antalet anställda utomlands och i Sverige, från 70 till 19 personer. 

Kostnadssänkningen är nödvändig, menade Gabi Björsson, och medlemmarna kommer att bli än viktigare. 

Det senare hade Tina Rosén från Lundaföreningen gjort ett inpass om till styrelse och generalsekreterare:

– Glöm inte bort oss, vi i lokalföreningarna kan bidra!

Och när IM:s verksamhetschef Anders Berg på söndagseftermiddagen livade upp de något möra deltagarna så var det just det alla fick göra: bidra. Under en workshop om IM:s framtid bollades tankar om lokalföreningarnas roll och vilket stöd de behöver från tjänsteorganisationen.

”Fantastiska medlemmar” 
Medlemmarna gav fullt ut av sin energi trots att dagen hade börjat redan klockan 08.30. Då, på morgonen, vittnade en närapå fullsatt sal om det antirasistiska engagemang som finns inom IM. Det var många som ville lyssna på allt TNKVRT som Danny Lam och Ina Herrera hade att berätta utifrån sitt arbete med den välbesökta sociala plattformen.

När årsmötet sedan var över såg IM:s generalsekreterare Martin Nihlgård både trött och glad ut:  
– Trots att vi befinner oss i en otroligt jobbig situation så har vi haft ett jättefint årsmöte. Så mycket energi i ett och samma rum, IM har verkligen fantastiska medlemmar! 

Faktum är att mötet var så inspirerande att en helt ny medlem värvades. Den inhyrda mötesordföranden Faraah Mohamud deklarerade glatt och spontant inför alla: ”Jag skojar inte – jag ska bli betalande IM-medlem från och med nu!” 

Text: Amanda Pietersen 
Foto: Linus Edlund 

Vill DU också bli medlem? Välkommen! Tryck här.

Läs också: Åtta röster från årsmötet.
Se också: Årsmötet 2024 i bilder.
Mer info om beslut, protokoll, styrelseledamöter mm kommer att läggas upp efterhand här.

Av: Amanda Pietersen