Hoppa till innehåll

Språkcaféet i Falkenberg firar 10 år

Bild på tårta där det står IM 10 år.
Kategorier:

Under våren firar IM Falkenbergs lokalförening att de bedrivit språkcafé i ett decennium. – Det var en spännande tid innan vi visste om det skulle bli något av det, säger Marianne Bresche, volontär inom IM Falkenberg, om starten för tio år sedan.

2012 arrangerade IM ett regionmöte för aktiva i Halland och Marianne åkte hem med uppmaningen att se om hon kunde ”få ihop folk” till ett språkcafé. Tio år senare summerar föreningen att volontärerna har haft ungefär 8000 besök till språkcaféet.

Plats och frekvens har varierat. Ibland har det funnits språkträning både dag- och kvällstid och under många år gavs också språkträning på en SFI-skola två gånger i veckan. Språkcaféet hölls de första åren på stadsbiblioteket samt i ett angränsande café och under pandemin träffades man i trädgården till en av kommunens mötesplatser. Numera hyr föreningen in sig hos IOGT mitt i stan och är helsponsrade med kaffebröd, som Marianne hämtar upp varje vecka på tre av stans caféer.

Språkcaféet har också förgrenat sig till nya verksamheter. 2021 började volontärerna ge samhällsrådgivning under IM-konceptet RådRum. Inspirerade av volontärer inom IM Linköping erbjuder föreningen separat verksamhet för personer som vill öva sin satsmelodi (så kallad prosodi) och en annan grupp får grammatikhjälp en dag i veckan.

En genomsnittlig onsdag våren 2023 träffas cirka 15 volontärer och 25–30 deltagare för språkcafé.

– Det är en lycka att träffa alla dessa glada människor och uppleva den goda stämningen, säger Marianne.

 

Av: linus edlund