Deltagarna i Kvinnokraft tar makten över sin framtid
I en lokal på Herrgården i Malmö träffas femton kvinnor varje vecka. Deras gemensamma nämnare är att de alla är nya i Sverige, har en stark vilja att ta makten över sin framtid och vill hitta nyckeln till den svenska arbetsmarknaden. Följ med på ett besök hos IMs projekt Kvinnokraft i Malmö.
Redan vid tjugo över nio, fyrtio minuter innan dagens Kvinnokraft-möte startar, knackar en ung kvinna försynt på dörren. Med sig har hon en väninna. Aldijana Tanovic, projektledare för Kvinnokraft och Souaad Chemali, volontär för IM, samtalar lågt med kvinnorna. Efter några minuter kramar de om varandra och de två unga väninnorna lämnar lokalen.
– Hon kom hit för att berätta att hon inte kan fortsätta i projektet eftersom hon inte känner sig redo, berättar Aldijana. Och det är faktiskt bra, hur konstigt det än kan låta, fortsätter hon. Dels att hon förstår att du måste ha drivkraft och motivation för att vara med i aktiviteterna, dels att hon känner ett sådant ansvar så att hon tar sig tiden att faktiskt komma hit och berätta det för oss. Händelsen sätter fingret på det som är kärnan i IMs projekt Kvinnokraft – att det är kvinnornas egen styrka och vilja som skapar förändringen i deras liv. Och att projektet genomsyras av respekt och ansvar.
Kvinnokraft är ett treårigt projekt som IM driver tillsammans med Ikano Bank med fokus på att stärka kvinnors handlingskraft så att de kan ta sig in på den svenska arbetsmarknaden.
– Språket är inte det primära, säger Aldijana när jag frågar om hur mycket av projektet som handlar om att lära sig svenska. Det är kvinnornas motivation som är en förutsättning. Vi stöttar dem med de verktyg de behöver, utifrån deras egna behov, och tillsammans skapar de ett sammanhang där de stärker varandra.
Klockan tio har alla deltagarna kommit och stämningen är hjärtlig. De slår sig ned kring borden och Aldijana hälsar välkommen och ber alla att lägga sina mobiltelefoner i en låda.
– Jag ska inte sälja dem! lovar hon, och alla skrattar.
Förra veckans möte handlade om att skriva sitt cv. Till idag har deltagarna testat att själva skriva sitt cv och Aldijana ber kvinnorna att berätta hur det har gått och hur veckan har varit. Nancy Allaham visar upp sitt cv och frågar om hon gjort rätt. Alaa Majed berättar att hon har varit på en jobbmässa. När någon saknar de svenska orden eller inte förstår skyndar sig de andra att hjälpa till.
Dagens tema är ”personligt brev” och Souaad går igenom grunderna via PowerPoint.
– Du måste tänka på att matcha din kompetens mot annonsen. Söker de läkare kan du inte söka om du inte är läkare.
Souaad kommer från Syrien, har varit i Sverige i ett år och sju månader och har redan hunnit ta en masterexamen i folkhälsa vid Lunds universitet. Sedan oktober förra året är hon volontär för IM. Med sin bakgrund och erfarenhet är hon en stark förebild för kvinnorna i gruppen.
– Tänk på att lyfta fram dina unika styrkor i det personliga brevet. Och förklara varför du vill ha just det här jobbet – varför det skulle passa just dig.
Kvinnorna lyssnar intresserat på Souaads presentation, antecknar och pratar lågt sinsemellan. Souaad och Aldijana ser hela tiden till så att alla hänger med.
I pausen serveras fika och jag passar på att intervjua en av kvinnorna, Aliya Hussein, som kommer från Irak. Med sig har hon sin dotter Rukaia på tio månader.
– Jag trivs jättebra här på Kvinnokraft, berättar hon. Det finns en sådan värme och gemenskap här, och alla stöttar varandra. Just nu letar jag jobb som barnskötare, men sen, när jag kan mer svenska, vill jag studera till lärare. På universitetet i Irak läste jag geografi och jag vill så gärna fortsätta studera här och sen få ett bra jobb. Jag vill inte stanna hemma – jag har mål och jag vill ut! Kvinnokraft är ett jättebra steg på vägen. Min man stöttar mig och ibland tar han hand om vår dotter när jag är på mötena, men när hon ska ammas måste hon såklart vara med mig.
När kaffet är uppdrucket och smörgåsarna uppätna är det dags att diskutera dagens ämne i mindre grupper. Volontären Petronella Olsson, snart färdig socionom, leder en av grupperna. På frågan om varför hon har engagerat sig svarar hon:
– Jag har lite tid över i veckorna och den vill jag använda till att engagera mig i ett integrationsprojekt. Jag lär mig lika mycket som jag lär ut – Kvinnokraft handlar om ett ömsesidigt givande och tagande.
Kvinnorna deltar engagerat i gruppdiskussionerna och hjälper till att förklara för varandra när svenskan inte räcker till. Det går inte att missa deras vilja att ta till sig den nya kunskapen.
Jag lämnar Kvinnokraft med känslan av att ha varit med i ett oerhört viktigt sammanhang där kvinnor stärker varandra i strävan att ta makten över sin framtid – en framtid där ingen annan dikterar deras livsvillkor än de själva.
Redaktionens kommentar:
Kvinnokraft är ett treårigt projekt som IM driver tillsammans med Ikano Bank. Projektet fokuserar på kvinnor i Herrgården i Malmö, ett område dör 80 procent av befolkningen har utländsk bakgrund och där utbildningsnivån är lägre än i övriga Malmö. I projektet erbjuds deltagarna vägledning, coachning, nätverk, studiebesök och hjälp med att hitta mentorer i yrkeslivet.
Projektet Kvinnokraft bidrar både till både det Globala målet nr 10 – minskad ojämlikhet och det Globala målet nr 5 – jämställdhet.
Av: malin hansen