Hoppa till innehåll

Första nedsmältningen av vapen i Malawi

Kategorier:

På Nationella dagen för förstörelse av skjutvapen, 28 juli, anordnade IM, genom Humanium Metal, tillsammans med lokala organisationer i Malawi ett evenemang där över 1 000 konfiskerade och övergivna vapen förstördes. Efter nedsmältning av vapnen kommer Humanium Metal att samarbeta med olika varumärken för att skapa fredliga produkter av råvaran

Förekomsten av illegala vapnen, och vapenvåld, är en akut fråga i många länder världen över som kräver samordnade lösningar och stöd från både lokala och internationella institutioner. I Malawi utgör spridningen av illegala vapen ett stort hot mot både människor och djurliv, och det påverkar landets ekonomi och samhällsstruktur.

IM har genom initiativet Humanium Metal tidigare genomfört en vapennedsmältning på den afrikanska kontinenten (Zambia 2020). Tack vare ett gediget arbete med lokala organisationer har nu en andra nedsmältning genomförts. Den 28 juli, på Malawis Nationella dag för förstörelse av skjutvapen anordnade IM och Humanium Metal i samarbete med People’s Federation for National Peace and Development (PEFENAP) och Malawi Police Service ett evenemang i landets huvudstad Lilongwe. 1 073 skjutvapen, som bland annat konfiskerats från kriminella gäng, förstördes under dagen, då även FN-personal var närvarande.

Polisinspektör Happy Mkandawire vid Malawi Police Service säger att några av vapnen har hittats i landets nationalparker, vilket visar att de illegala vapnen är ett hot inte bara mot människor, utan också mot landets rika djurliv.

Evenemanget förenade olika intressenter, såsom den privata sektorn, media, civilsamhället, trossamfund, konsumenter och regeringen i kampen mot vapenvåldet. Syftet är att öka medvetenheten kring de förödande effekterna av illegala skjutvapen och väpnat våld i Malawi, men också att mobilisera olika parter för att vidta omedelbara åtgärder. Förhoppningen är att detta ska bli en plattform för olika intressenter, där de kan arbeta vidare för att utveckla tillvägagångssätt för att minska effekterna av illegala skjutvapen och väpnat våld. Genom samarbetet främjas partnerskap och kunskapsdelning mellan olika sektorer i samhället. Med Humanium Metal arbetar IM mot vapenvåld på flera olika kontinenter, och detta sätt att skapa samarbeten mellan olika länder och regioner har visat sig vara en framgång.

Efter den symboliska ceremonin på polisstationen kommer skjutvapnen att föras till en smältanläggning där de smälts ner till ny råvara – Humanium Metal. Genom samarbeten med högprofilerade varumärken kommer metallen att användas för att skapa fredliga produkter. 70 procent av vinsten som genereras från försäljningen av Humanium Metal kommer att doneras till lokala civilsamhällesorganisationer för att främja deras insatser i kampen mot vapenvåldet.

…..

Vi söker ständigt nya partners som vill samarbeta kring Humanium Metal på olika sätt, antingen genom varumärkessamarbeten eller i påverkansinsatser. Är du intresserad, vänligen kontakta Linus Edlund, linus.edlund@imsweden.org

Av: Malin Kihlström