Hoppa till innehåll

”En möjlighet att ge tillbaka till samhället”

Ung kvinna utomhus
Kategorier:

Moa Löf i Göteborg är en av alla 60 språkvänner som kontinuerligt har kontakt med en person för att hjälpa hen att lära sig svenska. Digital Språkvän växte fram som en effekt av att corona satte stopp för de fysiska tala svenska-aktiviteterna som IM har runtom i landet. För Moa gjorde den digitala varianten det möjligt för henne att engagera sig och formatet är bekvämt för både Moa och hennes deltagare.

Så här berättar Moa själv om att vara språkvän:

”Jag får en möjlighet att ge tillbaka till samhället genom att hjälpa andra att lära sig svenska så att de i sin tur kan delta i samhället, utbilda sig och ta tillvara sina rättigheter. Min deltagare drömmer om att vidareutbilda sig inom vården, men då hennes språkkunskaper kan komma i vägen för betygen som krävs för att komma in på utbildningen vände hon sig till IM. Hon tyckte också att det var en bra möjlighet för att utveckla språket och göra det lättare i sociala situationer när språkbarriärer blir ett problem.

Jag bestämde mig för att volontärarbeta för IM i hopp om att jag kunde hjälpa just sådana personer som min deltagare med att lära sig svenska så att de kan uppleva alla delar av Sverige, oavsett om det gäller jobb, utbildning eller sociala situationer. Nyligen fick jag lära mig att resurserna som finns för att nyanlända ska kunna lära sig vardaglig svenska är mycket begränsade. Och det blir ju ett hinder för dem som behöver det just för jobbmöjligheter och vidareutbildning – det var därför jag valde att hjälpa till via IM.

I våra samtal pratar vi framför allt om vardagen, men ibland ägnar vi oss åt vissa teman. Deltagaren får alltid själv möjlighet att välja ämne. Exempelvis kan det vara en viss sorts ord som är svåra, eller om något annat kommit upp under veckan som hon känner sig osäker på. Om deltagaren inte har något speciellt ämne är jag alltid förberedd med lite olika frågor. Förra veckan pratade vi till exempel om sport och veckan dessförinnan pratade vi om resor och film.

Vi har också pratat om fördelen med digitala möten. Om vi inte hade kunnat mötas på distans tror jag inte att vi hade haft de här samtalen alls. Hon har svårt att få in fysiska möten i vardagen på grund av skolgången, och jag på grund av skola och vissa hälsoproblem. Vi konstaterade att vi som unga är väldigt bekväma med digital kommunikation, vilket gör samtalen mer avslappnade än om vi skulle ses fysiskt.”

Vill du också bli volontär för IM? Här hittar du alla möjligheter som finns. Varmt välkommen till oss! Ditt engagemang gör skillnad.

Intervjun med Moa är sammanställd av Anton Eriksson och Malin Kihlström.

Av: Malin Kihlström