Hoppa till innehåll

Hon höll graviditeten hemlig

Två flickor framför skola i Malawi
Kategorier:

Fanny Gomonda i Malawi var bara en ung flicka när hon blev gravid. Inför hotet om att tvingas hoppa av skolan och gifta sig höll Fanny graviditeten hemlig in i det sista. Idag kämpar hon för att andra flickor inte ska hamna i samma situation.

– Jag var bara 16 år gammal när jag blev kär i en flera år äldre kille. Vi visste inget om preventivmedel så efter bara en månad blev jag gravid. Fast jag förstod inte då att jag var gravid, trots att mensen inte kom, berättar Fanny.

Efter några månader började det gå upp för Fanny vad som hände i hennes kropp. Hon skämdes och bestämde sig för att inte berätta för någon. Hon gick på en skola som låg 13 mil hemifrån så hon träffade inte sin familj.

– Ingen av mina vänner eller lärare visste, och jag fortsatte gå i skolan i fem månader. Min mage blev inte så stor, så jag kunde gömma den under kläderna, säger Fanny.

Tonårsgraviditeter är skamfyllda i Malawi och blir det känt att en flicka är gravid är det vanligt att hon blir avstängd från skolan.

Till slut anförtrodde Fanny sig till ett par nära vänner och de uppmanade henne att göra abort genom att ta en överdos av smärtstillande tabletter. Fanny ville inte, men hon var så rädd för vad hennes föräldrar skulle säga när de fick reda på graviditeten att hon funderade på att ta livet av sig.

En dag när kom hem på ett skollov upptäckte hennes mamma sanningen. Hon berättade för Fannys pappa och bröder som blev rasande och krävde att hon skulle lämna huset och gifta sig med pojken.

Tack vare påverkansarbete från bland annat IMs partners i regionen arbetar de lokala myndigheterna mot barnäktenskap och Fannys föräldrar blev övertalade att låta bli att gifta bort Fanny. Efter att Fanny hade fött en dotter, Ciar, fick hon möjlighet att komma tillbaka till den lokala skolan som också, på grund av IMs arbete, är positivt inställd till att flickor som fött barn får fortsätta studera.

Fanny är numera aktiv i en tjejgrupp som arbetar mot barnäktenskap och tidiga graviditeter. Hon berättar att de har lyckats avstyra flera barnäktenskap och fått flickor att komma tillbaka till skolan. Gruppen får stöd från IMs partner Wolrec och Fanny säger så här om vikten av organisationens insatser:

– Jag vill tacka alla IM-givare för att ni skänker pengar så att flickor kan få utbildning och bli självständiga. Just nu är vi fem unga mödrar i tjejgruppen. Wolrec och IM har stöttat oss med kurser och gjort så att vi kan åka på olika konferenser om barnäktenskap och göra våra röster hörda.

Wolrec bistår också med ekonomiskt stöd till flickorna och Fanny berättar att hon använder pengarna till att betala sina skolavgifter. Nu drömmer hon om att ha råd med en ny cykel.

– Jag brukade cykla till skolan, men min cykel har gått sönder, så nu måste jag gå till skolan, 40 minuter enkel väg. Det är jobbigt när det regnar.

Text: Samuel Chibaya och Malin Kihlström


Ökad fattigdom, stängda skolor och inställda hälsoprogram under coronapandemin har lett till en ökning av tidiga graviditeter och barnäktenskap världen över. Konsekvenserna är enorma – bland annat riskerar unga flickor att dö eller skadas under förlossningen, flickor måste sluta skolan och cirkeln av fattigdom fortsätter.

Ge bort en ljusare framtid i jul! Med ett Framtidskort bidrar du bland annat till IMs arbete mot barnäktenskap världen över.

Av: Malin Kihlström