Volontär

Volontäruppdrag inom IM Göteborg: läs igenom och hör sen av dig och berätta vilken grupp du vill vara med i!

För varje volontärverksamhet kan du kort läsa:

  • vad verksamheten innebär (inklusive dagar och tider)
  • vad vi förväntar oss av dig som volontär (vad du gör som volontär och hur ofta du behöver vara med)

Just nu! Kandidera till IM Göteborgs styrelse 2022

Vi söker dig som vill engagera dig som ledamot i styrelsen för IM Göteborgs lokalförening från februari 2022. Vi söker både ordförande, kassör och övriga ledamöter, att leda föreningen tillsammans med sittande ledamöter. Klicka på respektive länk ovan och läs mer – det går bra att anmäla intresse via Volontärbyrån eller genom att maila direkt till goteborg@imsweden.org. Vi behöver höra från dig senast 11 februari 2022.

1. Digital Tala svenska-vän

IM erbjuder digitala samtal där en deltagare som vill öva svenska paras ihop med en svensktalande volontär. Paren bestämmer själva när de vill prata och vilken teknik man vill använda (WhatsApp, FaceTime, Zoom, vanlig telefon eller annat). Volontär och deltagare bestämmer tillsammans när det passar att höras – det behöver inte vara samma tid/dag varje vecka. Vi har stor efterfrågan och en kö av deltagare som vill få en digital tala svenska-vän!

DETTA FÖRVÄNTAR VI OSS AV DIG: Som volontär har du ansvar för att ta den första kontakten med den deltagare som du tilldelas. Du tar lite extra ”ansvar” under samtalet (du kommer att få tips om saker man kan prata om). Du ser också till att ni bokar nytt ”möte” i slutet av ett samtal. Du behöver kunna prata med ”din” deltagare en gång i veckan, cirka 30-45 minuter, men ni styr så det passar er båda. Om något inte fungerar eller du inte får tag i din deltagare hör du av dig till IMs kontor eller ansvarig volontär.

2. Volontär på Tala svenska-café

Till IMs tala svenska-caféer kommer personer som vill träna svenska och möta nya människor i en avslappnad miljö. En del är helt nya i Sverige, medan andra har varit här en längre tid. Varje träff är cirka 1,5 timme.

IMs tala svenska-caféer finns här:

  • Café au Thé/Mötesplats Göteborg, Södra Allégatan 1B (hållplats: Järntorget), onsdagar cirka 16.30–18
  • Frölunda kulturhus (hållplats: Frölunda torg), torsdagar cirka 17–18.30

DETTA FÖRVÄNTAR VI OSS AV DIG: Som volontär hjälper du till att samtala, ibland på ett bestämt tema. Volontärerna ansvarar också för praktiska göromål (till exempel att ställa i ordning lokalen och ordna fika). Du ska kunna vara med minst 2 gånger varje månad.

3. Digital läxhjälp

IM erbjuder digital läxhjälp. De som önskar läxhjälp kan chatta med oss eller ställa frågor i ett videosamtal. Chatten är öppen under hela veckan och videosamtalet onsdagar klockan 18–19.30.

DETTA FÖRVÄNTAR VI OSS AV DIG: Som volontär hjälper du till med de läxor du kan, utan krav att du ska kunna besvara allt. Du ger läxhjälp via chatten när som helst under veckan och/eller deltar under de fasta videosamtalen. Du behöver kunna delta minst 2 gånger varje månad och bokar in dig via schema som finns digitalt.

4. Läxhjälp på bibliotek

Före pandemin gav IM varje vecka läxhjälp på tre bibliotek i Göteborg (uppehåll under lov och helgdagar). Nu öppnar vi upp läxhjälpen på ett av biblioteken igen! Vi hoppas kunna dra igång de andra senare i år eller i början av 2022. Både barn, ungdomar och vuxna är välkomna. Varje läxhjälpstillfälle är ungefär 1,5 timme.

IMs läxhjälp finns här:

  • Världslitteraturhuset, tisdagar ca klockan 17-18.30 (hållplats: Gamlestads torg)
  • Kortedala bibliotek, måndagar ca klockan 17-18.30 (hållplats: Kortedala torg) VI HOPPAS KUNNA ÖPPNA IGEN våren 2022
  • Lundby bibliotek, måndagar ca klockan 17-18.30 (hållplats: Vågmästareplatsen) VI HOPPAS KUNNA ÖPPNA IGEN våren 2022

DETTA FÖRVÄNTAR VI OSS AV DIG: Som volontär hjälper du till med de läxor du kan, utan att göra läxan åt personen. Du behöver inte kunna besvara allt, men allmänbildning och engagemang är positivt. Du bidrar till att stärka människors självkänsla och självförtroende. Du behöver kunna delta minst 2 gånger varje månad.

5. Move It – Föreningsguidning av unga nyanlända

Move It uppmuntrar nyanlända ungdomar, 15-25 år, till en aktiv fritid genom att vi erbjuder dem att prova på olika fritidsaktiviteter. Vi har aktivitet ungefär en gång i veckan, oftast hos en idrotts- eller kulturförening eller en fritidsgård. Samtidigt får ungdomarna öva svenska och lära känna Göteborg. Volontärer och ungdomar träffas på olika ställen i stan och tar sig gemensamt till aktiviteten. Aktiviteterna är olika dagar och olika tider, men alltid efter skolan (oftast vardagar). Varje aktivitet pågår cirka 1,5-2 timmar.

DETTA FÖRVÄNTAR VI OSS AV DIG: Som volontär är du med och planerar och genomför aktiviteterna. Du ska kunna vara med minst 2 tillfällen per månad samt på planeringsmöten regelbundet (max en gång per månad).

6. Besök till migrationsverkets boende

Till Migrationsverkets ankomstboende Sagåsen i Kållered kommer människor som söker uppehållstillstånd/asyl och som just anlänt till Sverige. IM och ett tiotal andra organisationer ordnar positiv verksamhet för de boende, alla veckans dagar. IM finns på plats på söndagar (jämna veckor) klockan 14-16. Under hösten vill vi starta besöksverksamheten igen efter paus under pandemin. Vi kommer att ha öppet för ett begränsat antal besökare, med fokus på barn.

DETTA FÖRVÄNTAR VI OSS AV DIG: Som volontär är du en medmänniska, du samtalar med de boende, ordnar aktiviteter för barnen och bjuder på fika. Du behöver vara 18 år för att kunna delta. Du ska kunna vara med minst en gång i månaden, gärna oftare!

7. Beachvolleyboll för nyanlända unga

IM driver ett träningslag för nyanlända ungdomar, med stöd av Göteborgs Beachvolley Club. Vi tränar i Kviberg på söndagar klockan 10–12. En del i verksamheten handlar om att ungdomarna ska få öva svenska. IM söker dig – och kanske några av dina vänner – som kan planera träning och leda gruppen när vi nu vill dra igång efter pandemipausen!

DETTA FÖRVÄNTAR VI OSS AV DIG: Som volontär tränar du med och umgås med ungdomarna. Volontärerna har ansvar för träningsupplägg. Du ska kunna vara med i genomsnitt 2 söndagar per månad.

8. Info/Eventgrupp

Info- och eventgruppen sprider information om IM som organisation och belyser våra viktiga kärnfrågor, såsom feminism, antirasism och global rättvisa. Under hösten 2021 ligger fokus på en demokrati- och medlemsrekryteringskampanj, som innebär olika slags event (både digitala och fysiska). Vi planerar bland annat att delta på MR-dagarna i Göteborg i december.

DETTA FÖRVÄNTAR VI OSS AV DIG: Som volontär planerar och genomför du både mindre och större evenemang och volontärgruppen har stor frihet att delta i eller genomföra de evenemang den själv vill. Ofta sker evenemangen i samarbete med andra lokala aktörer och organisationer i Göteborg eller i samverkan med IMs medarbetare. Du ska varje termin kunna vara med och planera och delta vid något eller några av de evenemang som gruppen genomför.

**

Hör av dig till goteborg@imsweden.org och berätta vilken volontärverksamhet du vill vara med i! Det går bra att anmäla sig även för verksamheter som startar längre fram!

Du behövs som volontär i IM Göteborgs efterfrågade verksamheter – för en medmänsklig och inkluderande värld!