Hoppa till innehåll

Aktivister hittar kraften hos IAH

Kategorier:

Leila Nabhan kliver in på kontoret för I am Human (IAH) med papper och penna i hand tillbaka från ett fältbesök i Madaba. För IAH reser hon land och rike runt i Jordanien för att dokumentera kvalitén och utbudet av myndigheters service för människor med funktionsvariationer.

Tillsammans med IMs partner Identity Center producerar IAH en rapport som nästa år kommer presenteras för FN i Geneve. Rapporten kommer återge civilsamhällets perspektiv på hur Jordanien lyckas uppfylla sina åtagande att följa, och implementera konventionen om rättigheter för människor med funktionsnedsättningar.
– Jag älskar arbetet! Rättigheter för människor med funktionsvariationer glöms ofta bort, men det är viktigt att lyfta våra frågor också!
Trots att det bara gått ett år sedan Leila anslöt sig till IAH som volontär har hon blivit en självklar del av organisationen. Hennes nyväckta aktivism har också stärkt hennes självkänsla och blivit en del av hennes liv och identitet.

Leila Nabhan föddes med cerebral pares, signalerna från hjärnan vill inte alltid det samma och hennes vänstra ben är därför inte alltid helt samarbetsvilligt.
– Samhället är inte tillgängligt för människor med funktionsvariationer. Vi finns inte i deras tankar. Enkla saker som trappor kan vara helt omöjliga för mig att använda för att det saknas ett räcke, eller har för höga steg.
Med stöd från familjen och IAH har hon lärt sig att ta plats i samhället. Dels som person med funktionsvariation, och dels som kvinna. Dubbel diskriminering som skapar många barriärer för människor att hävda sina rättigheter i det jordanska samhället.
– Alla vill ha en chans, alla vill bli accepterade. Det är något vi eftersträvar sen barnsben. Vad jag har lärt mig här på IAH är att vi inte kan sitta och vänta. Vi måste agera, om inte VI gör något, så kommer aldrig någonting att förändras.

Att bli en del av IAH har varit en ögonöppnare för Leila Nabhan om vilka rättigheter hon borde åtnjuta.
– Nu är jag mycket mer medveten om vilka rättigheter jag nekas för att myndigheterna inte bryr sig. Det finns så många människor i Jordanien som inte har den blekaste aning.

IAH motarbetar den systematiska diskrimineringen i samhället genom att utbilda aktivister till att själva börja ta plats i det politiska samtalet. Inför höstens val 2016 förbereder man aktivister att ställa som kandidater. Tillsammans utmanar de orättvisor för att gemensamt kräva sina rättigheter för allas lika värde.
– Inte förrän nyligen visste jag att en person som jag kan sitta i Parlamentet. IAH har givit mig en röst, och nu vill jag föra min talan, inte bara för mig själv, men för alla i samhället som inte ges en chans.
IM stöttar gräsrotsorganisationer som IAH för att mobilisera människor med funktionsvariationer att hävda sina rättigheter. För Leila har IAH spelat en avgörande roll för att ge henne kraft och motivation att ta nästa steg och bli en förändringsaktör i samhället. Det har skapat en arg kvinna som är trött på att se sina rättigheter bli kränkta i samhället dagligen. Orättvisor de flesta i samhället inte alls ser. Orättvisor Leila Nabhan är fast besluten att belysa för att öppna samhällets ögon.

Av: malin hansen