Hoppa till innehåll

Alexander har lärt sig att tämja bin

Man i Malawi med traditionell bikupa
Kategorier:

För några av byborna i Balaka, Malawi, har 20 enkla bikupor inneburit en stor skillnad i levnadsstandard. Genom att producera och sälja honung kan de bland annat bekosta barnens skolavgifter. Nu planerar de för hur de ska ta nästa steg och skala upp verksamheten.

Vi träffar Alexander Juwelo, 45, i en dunge mellan afrikanska ebenholtsträd. En stor bikupa är upphängd mellan två stammar och den varma luften är full av surrande bin.

– Jag minns när vi började tillverka bikupor. Människor i byn blev förbryllade vid åsynen av bikuporna eftersom de aldrig hade sett något liknande tidigare, berättar Alexander.

Traditionellt har byborna letat honung från vildbin i skogarna, ett tidskrävande arbete eftersom det är svårt att förutse var bina ska välja att bygga sina kupor. 2018 började IMs partner Women Legal Resources Centre (Wolrec) arbeta med försörjningsprojekt i byn och ett delmoment var att starta upp biodlingar. Alexander och fem andra män till fick gå en utbildning där de fick lära sig att bygga bikupor och producera honung.

– Nu vet vi hur vi kan göra olika storlekar på kuporna, var de ska hängas och framför allt hur vi ska locka bina att gå in i kupan och börja producera honung där. Vi säger att vi har lärt oss att tämja bina, säger Alexander och skrattar.

Flera av byborna har nu blivit mästare på att tämja bin och samla in honung i mängder som de aldrig kunde få när de bara samlade in honung från vildbin. Biodlarna arbetar i ett kollektiv där de gemensamt producerar och säljer honungen.

– I den första skörden 2019 fick vi bara sex liter honung och då sålde vi ingen, vi bara åt den, minns Alexander.

Foto: Samuel Chibaya

Men redan den andra skörden blev lyckad och kollektivet kunde sälja honung för K115 000 (cirka 1 400 kr). Nu har de 20 bikupor och försäljningen går bra. Inkomsterna är viktiga för de fattiga biodlarna som numera har kunnat förbättra levnadsvillkoren för sig och sina familjer.

– Jag har sålt honung för K60 000 (cirka 730 kr) sedan januari i år och det gör att jag har kunnat betala skolavgifterna för mina barn.

En stor bikupa producerar i genomsnitt 20 liter, medan de minsta varierar från fem till sex liter. Honungen paketeras i tomma, omärkta plastflaskor. Medlemmarna i kollektivet har en önskan om att utöka verksamheten, men för att komma vidare behövs ytterligare stöd.

– Vi skulle nu behöva stöd och utbildning för att utveckla processer för förpackning och märkning och på så sätt göra våra produkter attraktiva på större marknader. Vi behöver också får vår produkt certifierad av Malawi Bureau of Standards, säger Alexander.

——————–

Text: Samuel Chibaya och Malin Kihlström

Av: Malin Kihlström