Hoppa till innehåll

Allvar och skratt i kvinnogruppen

Kvinnogrupp Guatemala
Kategorier:

Genom att organisera sig har kvinnor i Solola, Guatemala, ökat sina inkomster, förbättrat jämställdheten och i det närmaste lyckats att få slut på våldet i hemmen. Men kampen går vidare, det finns mycket kvar som måste förändras.

Samtalet i kvinnogruppen utanför Solola i Guatemala är livligt. Ett femtontal kvinnor är samlade och de försöker svara på frågan varför kvinnogrupperna är så viktiga. Rösterna blandas, avlöser varandra, och även om det är allvarliga och svåra ämnen som diskuteras är stämningen uppsluppen.

– Det är så många förbud för oss kvinnor, en massa idéer och tankar om vad vi får och inte får göra, och vad vi kan och inte kan ha åsikter om, säger Rosa Yax Vazques.

Gruppen som kallar sig Barrio 80 träffas en gång per månad. En gång i månaden träffar de också andra kvinnogrupper i ett regionalt samråd, för utbyte av erfarenheter och kunskap –och för att få en gemensam röst och påverkan på lokala myndigheter.

Kvinnorna i Barrio 80 sparar pengar tillsammans och kan låna ur den gemensamma kassan. Någon har lånat och investerat i vad som nu är ett textilföretag i miniformat. En annan har precis lärt sig tillverka ljus, men inte hunnit få några inkomster av det ännu.

Många kvinnor delar numera försörjningsbördan i familjerna.

– Min man kör taxi, men det är pengarna från min verksamhet som betalar för alla reparationer av bilen, säger Rosa skrattande.

– Vet ni vad, min man har precis lärt sig diska, säger Vanessa och mer skratt följer.

– Det är ju inte så att vi bara går hem från våra möten och gapar och skriker vad våra män får och inte får göra. Det är en ständig dialog, många samtal och kompromisser.

Det är djupt sittande traditioner och mönster som ska förändras. Marlin, en av de yngre i gruppen, berättar om hur hon åker runt i skolklasser och informerar.

– Vi måste börja tidigt om vi vill minska tonårsgraviditeter och annat som kommer av okunskap och ojämlikhet. Det finns nästan ingen kunskap hos unga på det här området, och skolan är väldigt obekväm med att ens prata om det och då kan kvinnogruppen kliva in, säger hon.

Barrio 80 är en av de drygt fyrtio kvinnogrupper som får stöd av den lokala organisationen Coindi, som är en av IMs partnerorganisationer i området. Coindi är en organisation av och för mayabefolkningen, som är Guatemalas ursprungsbefolkning och har som mål är att bekämpa diskriminering, rasism och fattigdom.

– Jag tycker ändå det viktigaste är att vi nästan fått slut på våld i hemmet, säger Vanessa och allvaret återkommer.

Många nickar i medhåll. Jämställdheten är bättre, och när den blir bättre – när kvinnor tjänar egna pengar, får en starkare röst och tar mer plats – då minskar våldet, och fattigdomen.

Text: Marcelino Secaira och Erik Törner
——————————————

Varför inte starta en kvinnogrupp i jul? Genom att köpa det här gåvokortet bidrar du bland annat till IMs arbete för att stärka kvinnors situation världen över.

Av: Malin Kihlström