Antonia Marisol and hennes son Antonio Gabriel. Foto: Marcelino Secaira

Antonia vill motivera kvinnliga entreprenörer

19 jan, 2022 | Mobilisering, Mobilisering
Med uthållighet, hårt arbete och en vilja att lära sig mer har Antonia Marisol Gonzalés fått sitt lilla familjeföretag att blomstra. Idag visar hon hur nyvunna kunskaper om bokashi har fått hennes blomkål att frodas, och hon berättar om hur hon hoppas att andra kvinnor ska våga ta steget och bli entreprenörer.

I den lilla byn Chivarreto som ligger i sydvästra delen av Guatemala bor 32-åriga Antonia Marisol Gonzáles. Tillsammans med sin man och sina barn driver hon ett litet familjejordbruk där de föder upp grisar och kycklingar och odlar grönsaker. Allt är 100 procent ekologiskt framställt, utan konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel.

Familjen har drivit jordbruket i 15 år, men under det senaste året har de kunnat växla upp med hjälp av IMs partner CDRO (Asociación de Cooperación para el Desarrollo Rural de Occidente), en organisation som arbetar för att stötta kvinnor från ursprungsbefolkningen genom landsbygdsutveckling. Genom CDRO har Antonia gått utbildningar i ekonomi, företagande och jordbrukstekniker.

– På utbildningarna har jag lärt mig att sköta ett företag – hur man ska hålla budget, gå med vinst och investera. Jag har också lärt mig hur man ska odla ekologiskt. Allt det har jag sedan lärt vidare till min man, berättar Antonia.

Antonia visar upp inhägnaden med kycklingar. Foto: Marcelino Secaira

Idag är Maria Juana från CDRO på besök hos familjen Gonzáles för att se hur det går med jordbruket. De tittar först på grisarna och den stora flocken kycklingar.

– Vi har runt 250 kycklingar. Vi säljer dem till invånarna här i Chivarreto, och de är mycket populära, berättar Antonia stolt.

Två kaniner springer runt fötterna på Maria och Antonia. Antonia berättar att hon är lite bekymrad eftersom de inte har förökat sig. Maria tar upp kaninerna och undersöker dem.

– Det är två honor, så det är inte konstigt att det inte blir några kaninungar!, säger hon, och båda kvinnorna skrattar högt.

De går vidare till fältet med blomkål. Maria Juana är imponerad av storleken på kålhuvudena.

– Blomkålen har växt mycket bättre sedan vi började använda tekniken med bokashi-kompost, säger Antonia och plockar upp ett tungt kålhuvud.

Bokashi-komposten. Foto: Marcelino Secaira

Bokashi är ett mycket effektivt sätt att ta hand om matrester och omvandla dem till värdefull jordförbättring. Det speciella med metoden är att avfallet fermenteras (i stället för förmultnar som i vanlig kompostering) med hjälp av effektiva mikroorganismer.

Nästa steg för familjen blir att med stöd från CDRO registrera familjeföretaget till myndigheterna för att kunna ta del av statligt stöd.

Att CDRO:s – och IM:s – stöd är oerhört viktigt för familjen Gonzalés står klart när Antonia säger:

– Tack vare CDRO kan vi satsa och utveckla vårt företag. Vi har nu bra inkomster och hälsosam mat, och dessutom bidrar vi till att förbättra ekonomin och näringsintaget för resten av byn också. Jag hoppas att vårt initiativ kan vara ett exempel som motiverar andra kvinnor att våga bli entreprenörer. För vi kvinnor kan!

Text: Marcelino Secaira och Malin Kihlström

 

 

Relaterat