Hoppa till innehåll

Ekologiskt jordbruk skapar motståndskraft

EcoVisio stöttar ekologisk odling i Moldavien
Kategorier:

Med coronapandemin har det blivit tydligt hur viktigt det är att bygga motståndskraftiga samhällen som kan stå emot kriser och naturkatastrofer. Ett sätt är att bygga upp ett livskraftigt ekologiskt jordbruk som kan förse omgivningarna med närodlade grödor på samma gång som det skapar jobb och socialt sammanhang. IMs partnerorganisation EcoVisio har startat ett jordbrukskooperativ i Riscova i Moldavien, där nyttan har blivit uppenbar.

Att bygga upp ett hållbart samhälle tar tid. Men EcoVisio har kommit en bra bit på vägen i den lilla byn Riscova i östra Moldavien. Här har gräsrotsorganisationen byggt upp ett kooperativ som kallas EcoVillage Farms, där lokala odlare får utbildning i att odla ekologiskt och där de sen får hjälp att avyttra sina produkter i en närliggande stad. Köparna får i sin tur information om hela konceptet och möjlighet att lära sig mer om att göra hållbara val i vardagen.

– Det här gör livet så mycket bättre, på så många olika sätt, berättar Raisa, en kvinna som tidigare arbetade som förskolelärare, men som nu arbetar heltid med att odla ekologiskt.

– Det är fantastiskt att kunna förse sin familj med naturligt odlade grönsaker. Genom EcoVisio har jag fått kunskap om olika tekniker och jag får också hjälp med att sälja överskottet av min odling. De kommer och hämtar grönsakerna här, så jag behöver inte själv åka till marknaden utan kan fokusera på mitt jordbruk, fortsätter Raisa.

Naturliga metoder

På sina testodlingar visar EcoVisio hur man odlar ekologiskt fullt ut. Det handlar bland annat om naturlig insektsbekämpning, effektiv användning av vatten och utnyttjande av lokala resurser.

– Vi använder inga kemikalier alls. Vi blandar en liter mjölk med 20 droppar jod i 10 liter vatten och så sprutar vi blandningen på tomaterna. Det är mycket mildare än kemikalier, men effektivt. Dessutom stärker joden tomatbladen och vi får starkare plantor, berättar Raisa.

Positiva sidoeffekter

EcoVisio startade projektet för två år sedan, och förra året, när coronapandemin slog till, stod det klart att projektet fick en rad positiva sidoeffekter. När flera personer i byn förlorade sina arbeten på grund av nedstängningarna i samhället kunde de ändå klara sitt uppehälle tack vare odlingarna. De omfattande odlingarna kunde också förse lokalbefolkningen med mat, även om människor förlorade stora delar av sina inkomstkällor. Dessutom gav odlingarna ett socialt sammanhang som skapade mening och samhörighet trots social distansering och karantän.

En av dem som klarat sig genom pandemin tack vare odlingarna är Ecaterina, en aktiv pensionär som leder byns kör. Hon bor ensam och har en låg pension som knappt går att överleva på. Genom att odla ekologiska bär och baka kakor kan hon utöka sin pension, men när pandemin slog till kunde hon inte längre gå till marknaden och sälja sina produkter. EcoVisio erbjöd sig då att köpa hennes produkter och sälja dem vidare i staden, vilket blev räddningen för Ecaterina.

– Jag har stora hälsoproblem, och hade inte klarat mig utan EcoVisios stöd. Jag lever för mina odlingar, det är en lisa för min själ. Jag är så stolt. Det ger ingen stor inkomst, men jag kan inte bara sitta och vänta på att dö, säger Ecaterina.

Av: Malin Kihlström