Hoppa till innehåll

Kontoret omvandlades till flyktingmottagning

Kategorier:

På bara ett par dagar har 100-tals flyktingar sökt tak över huvudet i organisationen Prostir Vdomas lokaler i västra Ukraina. Här erbjuds de en sovplats och ett varmt mål mat, men också hjälp med att ta sig vidare till gränsen för att kunna lämna landet. I krisen blir civilsamhället en stöttepelare och en trygghet för människor i nöd.

Prostir Vdoma, som är en av IM:s samarbetspartners i Ukraina, har sitt kontor på tredje våningen i en äldre byggnad i centrum av staden Ivano-Frankivsk. På de råa tegelväggarna hänger färgglada tavlor och fotografier. De spröjsade fönstren släpper in den bleka senvintersolen.

I vanliga fall utför medarbetarna på organisationen sina dagliga jobb här – de håller kurser i kvinnors rättigheter, här anordnas poesikvällar med feministiska poeter och här sköts administrationen kring organisationens härbärge för kvinnor som utsatts för våld.

Idag sjuder lokalerna av en annan sorts aktivitet. I ett rum ligger madrasser och sovsäckar utlagda över golven och längs väggarna står förpackningar med grundläggande förnödenheter – vattenflaskor, blöjpaket, askar med bindor och tamponger, rullar med toapapper och säckar med kläder.

I ett annat rum står smala metallsängar uppställda och vid väggen står en våningssäng. Överallt finns människor – människor som lämnat allt för att undkomma krigets fasor. Idag har de tillfälligt fått tak över huvudet och mat i magen. Men vad som händer om kriget närmar sig även de västliga delarna av landet vet ingen.

Förskott ger möjlighet att betala

– När kriget bröt ut gick vi snabbt ut med en vädjan på Facebook om att få in förnödenheter som sovsäckar, lakan, generatorer, batterier, hygienkit och mobilladdare, berättar Nataliya, grundare av Prostir Vdoma.

Genom ett upprop har en mängd förnödenheter samlats in. Foto: Prostir Vdoma

Snabbt kunde man ställa i ordning 60 sovplatser, men redan har över 100 personer sökt skydd i lokalerna.

– Förutom att erbjuda tak över huvudet så hjälper vi flyktingar att komma i kontakt med privatpersoner i staden som kan erbjuda husrum. Vi har också skjutsat folk till gränsen så att de kan ta sig ur landet, säger Nataliya.

Med förskottsbetalningar från IM har medarbetarna på organisationen kunnat få ut sina löner och man har kunnat betala omkostnader som uppstått i det första, akuta skedet av krisen. Bland annat har elektriska element köpts in.

– Redan innan kriget hade Ukraina kopplat bort sig från Rysslands och Belarus elnät, vilket visade sig fungera bra. Vi använder ingen gas, så vi kommer att behöva betala mycket för elen som går åt till elementen, men vi hoppas att vi kan täcka kostnaderna, säger Nataliya.

Arbetet fortsätter

I vanliga fall arbetar Prostir Vdoma i frågor som rör våld i hemmet och kvinnors rättigheter, men i krigets skugga är det svårt att upprätthålla arbetet.

– Igår tillkallade vi polis till en misshandel i hemmet, men de vägrade att skriva en rapport eftersom de var så upptagna med krigsangelägenheter. Mannen i hemmet var aggressiv och bet sin son, men till att börja med ville polisen inte ens åka dit. Vi fick övertala dem, berättar Nataliya.

Exemplet visar hur viktigt det är att fortsätta att arbeta för mänskliga rättigheter, kanske mer nu än någonsin. IM har i flera år stöttat just det arbetet och vi kommer att fortsätta att stå vid våra partners sida. Även nu när kriget är ett faktum.

—————————————-

Vill du stödja IM:s arbete med att ge skydd åt flyktingar och att värna mänskliga rättigheter i krigets Ukraina? Swisha en gåva här: https://bit.ly/IMUkraina

—————————————-

Fotnot: Av säkerhetsskäl skriver vi just nu inte efternamn på personer i artiklarna om Ukraina, eller publicerar bilder där ansikten syns. 

Av: Malin Kihlström