Baladna enar och stärker palestinska ungdomar
Att vara ung och tillhöra en minoritet innebär särskilda utmaningar. IMs partnerorganisation Baladna ser till att palestinska ungdomar från olika områden får mötas och diskutera mänskliga rättigheter – för att stärkas och kunna förändra samhället.
Det var på gatorna i hamnstaden Haifa i Israel som Baladna tog sin form. Organisationen bildades 2001 för och av palestinska ungdomar, för att främja sociala, politiska, kulturella och ekonomiska rättigheter.
I projektet Tawasul (arabiska för kommunikation) sammanförs palestinska ungdomar som bor i Palestina med palestinska ungdomar som bor i Israel.
– Det finns stora skillnader i levnadsvillkor samt stereotypa föreställningar om hur de från andra områden lever. Målet är att övervinna de geografiska, politiska och sociala hinder som finns, säger koordinatorn Saja Abu Fane.
Abeer Bishtawi är utbildare på Baladna och den som tar med ungdomar från städer som Nasaret, Haifa och Jaffa till platser i Jerusalem och Västbanken. Men först får de delta i workshops och utbildningar om projektets sammanhang, bakgrund och mål. Varje gång grupper möts diskuteras palestinsk identitet och hur livsvillkoren skiljer sig åt
beroende på var man bor: hur det påverkar vilket ID-kort man har, hur palestinier utan uppehållstillstånd har det, och naturligtvis vilka föreställningar som de unga har om varandra.
– Eftersom grupperna aldrig är desamma är diskussionerna alltid olika, säger Abeer Bishtawi.
Genom IMs stöd har Baladna i Tawasulprojektet kunnat bredda sitt arbete och börjat samarbeta med andra organisationer, som i sin tur fått ingångar till områden de annars hade haft svårt att nå, som Västbanken.
– Att bygga nätverk med lokala partners är en del av vår vision. Det är svårt för en organisation som är baserad i Haifa att ha koll på det som händer på marken i Jerusalem och Västbanken, menar Saja Abu Fane. Och projektet ger ringar på vattnet. De unga som mötts fortsätter att höras. Deltagarna är tryggare i sin identitet och blir en positiv kraft i samhället. Några är idag ungdomsrådgivare. Andra deltar aktivt i Baladnas fortsatta förändringsarbete, ett arbete som leder till större samförstånd och underlättar framtida demokratiska processer
Av: Malin Kihlström