Hoppa till innehåll

Det osynliga våldet i krigets skugga

Kategorier:

I krigets Ukraina lider tusentals kvinnor i tysthet. Bortom explosioner och kulhål pågår ett mer osynligt våld – i hemmet, där tryggheten ska vara som störst. Män som kämpat vid fronten kommer hem med post-traumatisk stress, ångest och aggressioner. Utan psykologhjälp eller traumabehandling är risken stor att frustrationen, rädslan och ilskan tas ut på frun, flickvännen eller barnen.

– Jag arbetar med kvinnor som har drabbats av våld i hemmet. Det kan vara fysiskt, psykologiskt eller sexuellt våld. 2021 startade vår organisation ett kriscenter för kvinnor och flickor som drabbats av våld i hemmet eller könsbaserat våld.

Det berättar Julia Knjazjuk, socialarbetare hos IM:s partnerorganisation DOM.48.24 (tidigare Prostir Vdoma). Hit, till kriscentret, kommer kvinnor som lyckats fly från sina misshandlande män. Sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig har de sett en ökning av fallen.

– Hos oss får de bland annat psykologhjälp, juridiskt stöd och hjälp att ta sig till skyddade boenden. Sedan 2023 har vi, tack vare stöd från givare, haft två barnpsykologer som arbetar hos oss, och de är väldigt efterfrågade.

Kvinnorna får också delta i olika evenemang, utbildningar, föreläsningar och gruppsessioner med terapeuter, där de kan vistas i en säker miljö och träffa andra kvinnor med liknande erfarenheter.

– Varje krona som vi får från givare gör skillnad. Enligt vår erfarenhet är i genomsnitt 1 500 kronor ett grundläggande belopp som krävs för att förändra livet för en kvinna. Det är ungefär vad 10 psykologkonsultationer kostar och det är så många tillfällen som krävs för att börja läka, berättar Julia.

– Vi träffar kvinnor som befinner sig i akut sorg, djup ångest och depression och ibland apati. Många kvinnor har utsatts för våld, ofta sexuellt, i barndomen vilket medför att många psykologiska triggers överförs till vuxenlivet, i relationerna med deras partners, säger Iryna Lysogorko, som arbetar som psykolog på DOM.48.24.

33-åriga Olha är en av de kvinnor som sökt hjälp hos DOM.48.24. Hon kom till centret 2023 för att få juridisk hjälp eftersom hon inte längre fick de socialbidrag som hon var berättigad till. Medarbetarna på organisationen insåg snabbt att hon mådde dåligt och erbjöd henne att träffa en psykolog.

 – Jag blev misshandlad av min man och han sa att han inte skulle låta mig komma levande ut ur vår lägenhet. Till slut lyckades jag fly, gravid och utan att få med mig en enda ägodel, berättar Olha.

Med stödet från psykologen har Olha kunnat ta sig ur sin depression. Genom DOM.48.24 har hon också fått gå en kurs i företagande. Under kursens gång kom hon fick hon en idé om att starta ett företag som arbetar med återvinning av kläder. Idag är hennes verksamhet i full gång. Än så länge arbetar hon hemifrån, men drömmen är att skaffa ett litet showroom där folk kan lämna in gamla kläder, prova de omsydda kläderna och delta i workshops.

—————–

Vill du bidra till det oerhört viktiga arbete som DOM.48.24 gör för Ukrainas kvinnor? Klicka här för att komma till vår insamlingTack.

Av: Malin Kihlström