Detta behöver vår nya biståndsminister veta
Bollen är rund och allt kan hända. Välkända ord av en känd fotbollsspelare. Hur mycket har det att göra med vår nya biståndsminister? Kanske en hel del i en global värld.
Vi som dagligen ser vilken skillnad biståndet gör för människor tycker att det hörs för lite om allt det positiva, och orimligt mycket om annat – sådant som inte är representativt för ett i grunden välfungerande bistånd, och som ibland är rena myter.
Vi som dagligen ser vilken skillnad biståndet gör betonar såklart vikten av effektivitet och transparens, och att skattebetalares och givares pengar värnas. Ingen får förledas tro att det inte finns massa kontrollinstanser, revision och uppföljningar.
Vi hoppas därför att vår nya biståndsminister inte fastnar i att bara upprepa negativa undantag eller hur svensk handel främst ska gynnas. Vi hoppas istället att Benjamin Dousa ser och gläds åt allt som biståndet faktiskt bidrar med och alla pengar som gör nytta.
- * Som när kvinnor får chans till utbildning, kan bli medlemmar i sparlåneklubbar och starta företag – och därmed har råd att låta sina döttrar gå kvar i skolan och slippa bli bortgifta.
* Som när de som drabbats av klimatförändringar och fått skördar förstörda får möjlighet att lära om och nyttja nya tåliga grödor – och kan bygga hus som klarar katastrofväder.
* Som när hbtqi-personer med vårt stöd kan gå samman, arbeta för sina rättigheter och påverka samhället.
* Som när människor med funktionsnedsättningar kan stärkas och ta plats i samhällen där de förut inte setts som en resurs eller respekterats.
* Som när demokratiaktivister och människorättsförsvarare som arbetar i motvind under repressiva regimer kan organisera sig och bygga motståndskraft.
Bistånd gör skillnad. Pengar från Sverige gör skillnad. Både kortsiktigt och långsiktigt.
Vi som arbetar med bistånd har självklart inget emot handel. Handel har en roll att fylla, men bistånd är bistånd och måste utgå från människors behov, inte från svenska företags behov.
Det som nog är viktigast för våra nya ministrar att förstå, inte bara biståndsministern utan även nya migrationsministern och nya utrikesministern är: allt hör ihop. Det vi gör här inverkar på människor i andra delar av världen. Även det tidigare generationer gjort – vårt koloniala arv – påverkar människor i andra delar av världen.
Om vi börjar agera mer egoistiskt och mest tänker på egna handelsintressen, och dessutom minskar det utvecklingssamarbete som förändrar förutsättningar för människor och samhällen, får det stora och negativa konsekvenser.
En biståndsminister som inser utvecklingssamarbetets värde bidrar till mindre fattigdom i världen, och att färre behöver humanitär hjälp.
En utrikesminister som arbetar hårt för eldupphör kommer att bidra till att flyktingströmmar och misär minskar.
En miljöminister och även en migrationsminister som trycker på för minskade utsläpp kan förhindra ökad misär och migration – och påverka så att fler kan fortsätta försörja sig på jordbruk och leva på de platser de vill leva på.
Människor flyr för att deras möjligheter att överleva och leva drägliga liv minskar.
Vi hoppas att vår nya biståndsminister gör allt för att vara en del av lösningen på problemen i världen. Gärna med hjälp av organisationer som sedan länge arbetar för att bidra, och som har kunskap och erfarenheter.
Så Benjamin Dousa, vi säger nästan som fotbollslegenden: Jorden är rund och allt kan hända. Det vi gör här påverkar andra delar av världen – på gott och ont. Har gjort förr och gör nu. DET är det viktigaste du behöver veta och agera på!
Martin Nihlgård, generalsekreterare IM
Av: Martin Nihlgård