Hoppa till innehåll

Drömmen om en utbildning

Drömmen om en utbildning. Dhana Devi, Indien, Foto Isha Banerjee IM
Kategorier:

För redan hårt prövade kvinnor i världens mest utsatta länder får coronakrisen förödande konsekvenser. I Indien har nedstängningen av landet gjort att kvinnornas arbetsbörda i hemmen har ökat drastiskt, och våld och övergrepp mot kvinnor har ökat. En av dem som redan innan krisen kom levde i utsatthet är Dhana som drömmer om att få gå en IM-bekostad utbildning.

– Jag hade inte tid att sörja min mans död eftersom jag var tvungen att klara av att försörja mina barn.

Att bli lämnad ensam med tre små barn i ung ålder är en tung börda för vem som helst. Än tyngre blir den bördan om du bor långt ute på den fattiga indiska landsbygden vid Himalayas fot. Det är där 30-åriga Dhana Devi bor i en liten by i delstaten Uttarakhand och det är där vi träffade henne en varm dag strax innan coronakrisen drabbade världen.

Ett tungt arbete

–Jag gifte mig när jag var 20 år gammal. Det var min man som skötte våra djur och tjänade pengar och jag tog hand om barnen. Men när han dog förra året föll hela mitt liv ihop. Jag kämpar varje dag för att kunna sätta mat på bordet till mina barn genom att driva jordbruket och samtidigt försöka hitta sätt att tjäna ihop lite extra pengar. Men det är ett väldigt tungt arbete att göra själv, berättar Dhana och rättar till den lila sjalen som skyddar hennes huvud mot den brännande solen.

I byn driver organisationen The Himalaya Trust (THT) verksamhet där kvinnor kan gå kurser i hantverk, företagande och ekonomi. Verksamheten bekostas av IM vilket ger kvinnorna möjlighet att delta i utbildningarna utan kostnad. Dhana berättar längtansfullt att hon drömmer om att få gå en sådan utbildning. Många av hennes vänner har gjort det och de har nu startat egna små affärsrörelser. Det som hittills har hindrat henne är att hon inte har kunnat ta sig tid till att göra det med allt arbete som behöver göras för att försörja familjen, men hon hoppas att en dag kunna få möjligheten.

Nya kunskaper ger nya möjligheter

– Jag har bara gått några år i skolan men jag önskar att jag kunde få jobba med något som ger mig hopp om en ljusare framtid. En utbildning hos THT skulle förändra mitt liv.  Jag gör allt jag kan för att mina barn ska kunna fortsätta gå i skolan. Ibland kan jag inte betala för deras avgifter. Det är bara tack vare att skolan har en generös rektor som barnen kan fortsätta, berättar Dhana.

THT har under många år arbetat för att stärka kvinnor i regionen så att de genom nya kunskaper kan skapa sig försörjning och få möjlighet att vara med och påverka i frågor som rör dem själva. Nu, när coronakrisen har slagit till och restriktionerna gör att människor förlorar sina inkomstmöjligheter är organisationens – och IMs – stöd viktigare än någonsin. Utsattheten och behoven ökar dramatiskt för varje dag. Under coronapandemin har utbildningarna varit stängda, men när landet sakta öppnar upp hoppas vi kunna komma igång med kurserna igen.

– Jag sätter mitt hopp till att kunna gå en utbildning hos THT, avslutar Dhana längtansfullt.

/ Isha Banerjee, IMs kommunikatör i Sydasien

Av: Erik Törner