En innovation som förändrar liv och räddar Malawis skogar

I Malawis byar är ved en bristvara och kvinnor tvingas gå långa, osäkra sträckor för att samla bränsle till sina spisar. Men en enkel innovation förändrar liv. Med den energisnåla spisen Changu Mbaula behöver Felisitar Limited inte längre vandra i timmar för att hitta ved. Spisen kräver bara små grenar, värms snabbt upp och minskar skogsskövlingen – en avgörande insats i ett land där avskogningen hotar både ekosystem och jordbruk.
Röken stiger sakta upp under taket i den runda, teglade köksbyggnaden. Utanför på stigen går några barn förbi på väg till skolan. På golvet sitter Felisitar Limited på huk och rör i en gryta med nsima, den traditionella majsgröten som är grunden i de flesta måltiderna här på landsbygden i Malawi. Den uppmurade spisen som hon använder ser kanske inte mycket ut för världen, men den har revolutionerat hela hennes liv på bara några månader.
– Förut behövde jag gå en och en halv timme i gryningen varje morgon för att hämta ved i skogen. Till min gamla ugn behövdes rejäla vedbitar och stockar som jag bara kunde hitta långt bort. Det kändes ofta otryggt att gå så långt tidigt på morgonen för jag har hört om andra kvinnor som har utsatts för övergrepp av män när de har gått där, berättar Felisitar.

Det här, att inte behöva gå på otrygga vägar, är bara en av fördelarna med Changu Mbaula – ”den snabba spisen” – som är ett projekt för grön omställning som IM stöttar genom den lokala partnerorganisationen Concerned Youth Organization (CYO). Spisen, som är uppmurad av tegelstenar gjorda av sand från termitstackar, är en innovation som förändrar livet för kvinnor på landsbygden samtidigt som den bidrar till att rädda Malawis skogar. Den kräver inte stora stockar som traditionella spisar, utan det räcker med kvistar och grenar som kan plockas i kvinnornas närmiljö. Den blir också snabbare varm och behåller värmen mycket längre än vanliga spisar.
Avskogning – en tyst katastrof i Malawi
Malawi är ett av de länder i världen där skogarna försvinner snabbast. Över 90 procent av befolkningen är beroende av ved eller träkol för att laga mat, och den enorma efterfrågan driver en skövlingstakt som hotar både ekosystem och klimat. Marken blir sämre, erosionen ökar och jordbruket blir svårare för varje år. När träden försvinner, försvinner också framtiden för många småskaliga jordbrukare.
Changu Mbaula är en del av lösningen. Genom att drastiskt minska behovet av ved kan spisen bromsa avskogningen och ge skogarna en chans att återhämta sig. Varje spis som byggs innebär färre fällda träd – och en mer hållbar framtid.

Kunskap som sprider sig
Spisen som Felisitar använder är byggd av hennes vuxna dotter, Esther, som just idag är på sjukhuset med sitt barn som har fått hög feber. Esther fick gå en utbildning genom CYO där hon fick lära sig att bygga och använda en Changu Mbaula-spis. Utbildningen tar en dag och deltagarna får transport och lunch under dagen. Varje deltagare förväntas sedan dela sin kunskap med minst 20 andra personer, vilket skapar en kedjereaktion av positiv förändring. Esther har redan hunnit hjälpa 35 kvinnor i byn att bygga sina egna spisar.

I och med att spisen är så snabb att värma upp och att den håller värmen längre har matlagningen blivit enklare. Felicitar går in i huset och hämtar några bönor för att exemplifiera.
– Det här är Buffalo Beans, säger hon och håller upp de blå-svarta bönorna i sina händer.
– De behöver kokas i flera omgångar för att kunna ätas. Tidigare tog det nio timmar, nu går det mycket fortare.

Byns ledare, 88-årige Yolamu Chifenthe, kommer förbi för att hälsa på Felisitar. På frågan om vad han tycker om Changu Mbaula, svarar han:
– Spisarna har gjort stor skillnad i byn. Nu använder vi mycket mindre ved och det är bra för skogarna här runtomkring. Nu får de en chans att återhämta sig. Dessutom behöver kvinnorna lägga mindre tid på att leta efter bränsle.

Var med och gör skillnad
IM arbetar för att fler kvinnor i Malawi ska få tillgång till energisnåla spisar. Varje spis betyder mindre vedåtgång, tryggare liv och en chans för skogarna att återhämta sig.
Vill du bidra? En gåva på 100 kronor räcker för att utbilda en kvinna och ge henne verktyg att sprida kunskap vidare till minst 20 andra. En enkel insats – men med stor effekt för både människor och miljö. Swisha din gåva till 900 70 63 eller bli månadsgivare här. Varmt tack för ditt stöd!

Av: Malin Kihlström