Hoppa till innehåll

Ett Syrien i förändring – nu krävs handling för mänskliga rättigheter 

Kategorier:

När världen bevittnar regimens fall i Syrien, står vi inför ett ögonblick av historisk betydelse. Diktatorn Bashar al-Assad har flytt, rebeller har tagit kontroll över Damaskus och flera av landets största städer. Men vad händer nu? Och viktigare – vad gör vi nu? 

Vi förstår att syrier runt om i världen firar. En brutal diktator, med oräkneliga liv på sitt samvete, har fallit. Det är en viktig seger. De senaste dagarnas händelser är en möjlighet för frihet och demokrati, men vi vet av erfarenhet att maktvakuum ofta leder till nya våldsspiraler. Syrien riskerar att följa samma tragiska mönster som Afghanistan och Libyen. Händelseutvecklingen i Syrien har stor påverkan på hela regionen. Därför måste Sverige och det internationella samfundet agera snabbt och strategiskt. 

Ett fönster för förändring

Kriget i Syrien har pågått i över 13 år. Det har lämnat miljontals människor på flykt och splittrat hela generationer. För kvinnor och barn är situationen särskilt brutal. Kvinnor utnyttjas i flyktingläger, flickor förlorar sin rätt till utbildning, och mödrar kämpar för att ge sina barn trygghet mitt i kaoset. 

När regimer faller är det civilsamhället som står kvar och tar hand om det som rämnat. Lokala kvinnogrupper, människorättsorganisationer och civila ledare är de som kan bygga grunden för ett nytt Syrien. De är de sanna fredsbyggarna. Men dessa röster riskerar att tystas i maktkampen som nu tar vid. 

Det internationella samfundet får inte vända bort blicken

Det är nu världen måste stå upp för Syriens civilsamhälle – inte om några månader när mediernas strålkastare har slocknat. IM har sett detta mönster gång på gång i konfliktdrabbade länder. Förändring är möjlig, men den måste ske med rätt stöd och med ett tydligt fokus på civilsamhällets aktörer.  

Sverige, EU och FN måste sätta press på alla nya makthavare att respektera mänskliga rättigheter och inkludera kvinnors röster i de politiska processerna. Kvinnor måste få vara med och forma framtidens Syrien, inte enbart bli de som plockar upp spillrorna efter mäns krig. 

 IM:s arbete med kvinnor i krig i Gaza och andra konfliktdrabbade områden ger oss viktiga lärdomar som vi också kan tillämpa i Syrien. Krigets verklighet är att det är kvinnor som ofta bär de tyngsta bördorna, men samtidigt är de nyckelaktörer i återuppbyggnad och fredsarbete. Vår erfarenhet visar att inkludering av kvinnor i fredsprocesser inte bara är en fråga om rättvisa – det är en strategisk nödvändighet för att uppnå hållbar fred. 

IM:s krav på den svenska regeringen

Sverige kan spela en nyckelroll. Inte genom att ägna sig år populistiska utspel kring syriers uppehållstillstånd och stängda gränser, utan genom att fokusera på det som verkligen betyder något. Inte genom att skicka vapen utan genom att stödja de organisationer och individer som kan bygga ett framtida Syrien. Vi kräver att Sverige: 

  • Prioriterar humanitärt bistånd – men akut hjälp måste gå hand i hand med långsiktiga insatser för utbildning och arbete.
  • Ökar stödet till det lokala civilsamhället – de är grundpelarna för hållbar fred.
  • Trycker på för en tydlig inkludering av kvinnor och minoritetsgrupper i återuppbyggnadsarbetet..
  • Ställer tydliga krav på rättsstatens återuppbyggnad – alla förhandlingar måste inkludera kvinnors rättigheter och skydd av civilsamhället.

Vi måste lära av historien. Passivitet idag kommer att kosta oss dyrt i framtiden. Syriens framtid formas i detta nu. Världen har makten att göra skillnad – frågan är om vi har modet att agera. 

/Martin Nihlgård, generalsekreterare IM

Av: Malin Kihlström