Fängslad fackkämpe får årets Per Anger-pris
I hela 500 dagar har kambodjanska Sithar Chhim suttit fängslad. För att hon arbetat för kvinnors rätt till anständiga villkor och en bra arbetsmiljö. Nu prisas hon för sitt mod och får 2024 års Per Anger-pris: regeringens pris för mänskliga rättigheter och demokrati.
”En kort period eller några år i fängelse är ett litet pris att betala. De kan sätta mig och andra ledare i fängelse, men de kan inte stänga in vår kämpaglöd.”
Orden kommer från Sithar Chhim som under många år varit en nagel i ögat på både arbetsgivare och lokala myndigheter i Kambodja.
36-åriga Sithar Chhim driver frågan om att arbetsrätten är en mänsklig rättighet som enligt grundlagen ska skyddas av regeringen och respekteras av företag. Men i Kambodja har brotten mot mänskliga rättigheter ökat kraftigt och landet har gått mot att bli en enpartistat. Facklig kamp och organisering motarbetas och fackföreningsledare och människorättsförsvarare utsätts för hot, förföljelse – och sätts i fängelse.
Fler har anslutit sig till facket
Sithar Chhim har framför allt kämpat för de många kvinnor som har orättvisa villkor och bedrövliga förhållanden på sina arbetsplatser och som ibland även blir utsatta för sexuella trakasserier. I rollen som ordförande för fackföreningen LRSU (Labour Rights Supported Union) har hon tagit strid för att anställda på ett av Kambodjas största hotell- och kasinokomplex, NagaWorld, ska få rättvisa löner och anständiga villkor.
Sedan Chhim blev ordförande har många engagerat sig fackligt, medlemsantalet har ökat, fler har vågat höja sin röst. Många av de som gått med är unga, och de flesta är kvinnor från fattiga förhållanden.
Optimistisk om de unga
Många är dock rädda och censurerar sig själva, men Chhim tror att det bara är en tidsfråga innan de vågar mer. Många har tidigare inte känt till möjligheten att försöka förändra och stå upp för sina rättigheter. Chhim tror att orättvisa är något som aktiverar unga människor – och att de när de väl vet sina rättigheter också kommer att göra anspråk på dem och visa sitt missnöje.
Själv var hon innan hon fängslades utsatt för trakasserier, hot och våld under flera år. Nu fortsätter hon sin kamp för rättvisa, inifrån fängelset.
– Jag kan inte leva och tiga om orättvisorna, säger Sithar Chhim i ett pressmeddelande från Forum för Levande historia, som har i uppdrag att dela ut regeringens pris.
IM är en av Per Anger-prisets åtta nomineringsorganisationer och IM:s generalsekreterare Martin Nihlgård tycker att Sithar Chhim, nominerad av Diakonia, är en jättebra pristagare:
– I en alltmer auktoritär värld är det ytterst viktigt att vi skyddar de som driver frågor om demokrati och mänskliga rättigheter.
Text: Amanda Pietersen
Foto: Cambodian Center for Human Rights
Bildtext: ”Jag har fängslats för att jag har krävt att Naga corp ska respektera fackliga lagar”, står det på lappen som årets Per Anger-pristagare Sithar Chhim håller upp.
Fakta/Per Anger-priset – regeringens MR-pris
Per Anger-priset är regeringens internationella pris och delas ut till någon som gjort stora humanitära och demokratifrämjande insatser. Priset instiftades 2004 för att uppmärksamma det arbete som diplomat Per Anger gjorde under andra världskriget då han räddade ungerska judar undan Förintelsen.
Forum för levande historia har regeringens uppdrag att årligen dela ut priset.
Ur juryns motivering:
”Sithar Chhim tilldelas årets Per Anger-pris för sitt uthålliga arbete för demokrati och respekt för det mänskliga rättigheterna i Kambodja. Som fackföreningsledare, i ett auktoritärt styrt land där människorättsförsvarare ständigt attackeras, kräver hon att arbetsgivarna ska följa lagarna och att staten upprätthåller dem. För detta sitter hon nu fängslad.”
”Även i fängelset motiverar och stödjer hon sina medfångar. Hennes stora mod och engagemang inspirerar. Som ung kvinnlig ledare är hon en förebild för oss alla.”
Av: Amanda Pietersen