Från utanförskap till ledarskap – Gouri Devis kamp för kvinnors rättigheter i Indien

Efter makens död 2016 blev livet svårt för Gouri Devi. Det sociala stigmat som drabbar ensamstående i Indien, i kombination med fattigdom, hotade hela hennes tillvaro. Idag, åtta år senare, har Gouri en framstående roll i sin by. Det här är hennes berättelse.
Vi träffar Gouri Devi, en 58-årig kvinna med ett stort smittande leende, i hennes hemby Bhalurungi i delstaten Jharkhand i nordöstra Indien. Hennes turkosblåa sari lyser i kapp med hennes glittrande ögon när hon berättar om hur kvinnornas roll i samhället har förändrats under de senaste åren:
– När politiker kommer till byn nu är det ofta kvinnorna som ställer de tuffaste frågorna om utvecklingen i samhället.
Men vägen mot ett mer jämställt samhälle har varit lång. Och Gouri har varit en framstående del av den kampen. 2016 förlorade hon sin man Ghasiram i tungcancer. Som ensamstående kvinna blev hon utsatt och utstött. Änkor har traditionellt blivit uteslutna ur samhället och tvingats leva i ensamhet utan att få delta i ceremonier och gemensamma evenemang. Att försörja sig i ensamhet är svårt och utan sina barns hjälp vet inte Gouri hur hon hade överlevt.
Utbildning är nyckel till förändring
– När en kvinna dör förväntar sig samhället att mannen tar en ny fru direkt, medan en änka förväntas leva i ensamhet tills hon dör, berättar Gouri.
– Dubbelmoralen är ren och skär orättvisa! fortsätter hon med eftertryck.
I Jharkhand arbetar den IM-stödda organisationen Shramajivi Mahila Samiti (SMS) för att förbättra situationen för ensamstående kvinnor genom att stärka deras ekonomiska och sociala position i samhället. Gouri bestämde sig för att gå med i en av deras självhjälpsgrupper. Genom utbildningar i gruppen började Gouri förstå sitt eget värde och hennes ögon öppnades för orättvisorna i samhället. När hennes svärmor ifrågasatte varför hon var med i gruppen stod Gouri på sig och svarade:
– Vad är det för fel med att delta i möten där jag kan lära mig något nytt?
Gouri är övertygad om att just utbildning är nyckeln till förändring.
– Utbildning ger kunskap, och kunskap leder till egenmakt!
Höjde sin röst
Stärkt av sina nyvunna kunskaper började Gouri ifrågasätta hur samhället behandlar ensamstående kvinnor. Hon började snart höja sin röst mot orättvisorna och snabbt blev hon en förespråkare för kvinnors rättigheter.
– Situationen för ensamstående kvinnor har förbättrats betydligt, jämfört med hur det var för några år sedan, säger Gouri stolt.
– Inte bara enskilda individer har fått det bättre, utan vi finns nu representerade i byrådet och är involverade i frågor som rör samhällsutvecklingen.
Gouris resa är alltså inte bara en personlig utveckling utan det är en förändringsresa för många kvinnor i samhället. Med mod, stöd och utbildning är det möjligt att utmana och förändra djupt rotade normer.
– Om en kvinna är svag påverkar det inte bara hennes familj, utan hela samhället. Men om hon är stark och självständig så kan hon leda hela samhället i en bra riktning, tillsammans med andra kvinnor, säger Gouri med ett stort leende.
Text: Mani Karmacharya och Malin Kihlström
Foto: Mani Karmacharya
Av: Malin Kihlström