Gabriela kämpar för hbtqi-personers rättigheter
Redan som sexåring insåg Gabriela, som föddes som pojke, att hon drogs till personer av samma kön. Men när hon berättade det för sin mamma fick hon stryk och från den dagen dolde hon sina känslor.
Hela hennes barndom i El Salvador var tuff. Efter att föräldrarna separerat emigrerade mamman till USA och Gabriela växte därefter upp med en våldsam farbror. Även efter att hon flyttat hemifrån fortsatte svårigheterna. Gabriela blev mobbad och diskriminerad på grund av sitt sätt att tala, sina gester och sitt sätt att röra höfterna när hon gick.
2005 flyttade Gabriela till USA. Där, vid 25 års ålder, bestämde hon sig för att acceptera – och befria– sig själv. Hon blev Gabriela, som nu började sminka sig och klä sig som en kvinna.
Efter två år i USA återvände hon till El Salvador och fick då kontakt med IM:s partnerorganisation Fespad som arbetar för att stärka rättigheterna för utsatta grupper. Det blev starten på ett nytt liv.
– Fespads workshoppar gav vägledning och kraft. Förut visste jag inget om hbtqi-rättigheter.
Idag är Gabriela med i en förening för transpersoner i San Miguel.
– Jag är tacksam över att Fespad hjälpt oss att organisera oss, stöttat oss i våra processer och utbildat oss i juridik. De har förklarat hur saker fungerar och gjort så att vi kan upplysa andra om våra rättigheter.
Det finns mycket kvar att förändra.
– Vi vill kunna adoptera barn, gifta oss och ha en identitet baserad på vårt nuvarande namn, inte vårt födelsenamn.
Landets nya regering har inneburit ett steg tillbaka för hbtqi-rörelsen. Lagar för jämlikhet har tagits bort.
– Men, säger Gabriela, vi är mer enade idag. Vi kan stödja och stärka varandra. Vi ska inte låta oss bli trampade på.
Namnet Gabriela är fingerat av säkerhetsskäl.
Text: Julia Salazar
Översättning och bearbetning: Amanda Pietersen
Av: Malin Kihlström