Hoppa till innehåll

”Ge dem stickor och garn”

Lynes Chimeto från Malawi bor i nära flyktinglägret Dzaleka i Malawi. Foto: Samuel Chibaya, IM Södra Afrika 2017.
Kategorier:

Hållbar förändring skapas genom att stärka människor att utnyttja sin egen kraft. Det gjorde IMs grundare Britta Holmström när hon satte stickor och garn i händerna på kvinnor i flyktinglägren i Tjeckoslovakien på 30-talet, och samma sak sker i flyktinglägret Dzaleka i Malawi idag. Det här är historien om IM Fair Trade.

Redan när Britta Holmström grundade IM 1938 insåg hon att arbete och försörjning är nyckeln till självförtroende och framtidstro, något som Brittas berömda citat om stickor och garn vittnar om. IM arbetar därför sedan länge med handel som ett verktyg för människor att ta sig ur fattigdom och utanförskap. Grunden till den verksamhet som idag heter IM Fair Trade lades redan 1946 när polska kvinnor som bodde på IM-hemmet i småländska Vrigstad började fläta korgar och tillverka väskor av repstumpar som sedan såldes i Sverige. Förtjänsten skickades hem till Polen och gav försörjning till ett flertal familjer.

Under åren som följde började IM satsa mer målmedvetet på hantverk som hjälp till självhjälp. På 50-talet startade en sy- och vävstuga i Wegscheidlägret i Österrike och på 60-talet byggde IM en vävskola i grekiska Vlasti. För att sälja produkterna startades en hantverksbod i Tivedstorp nära Vättern och efter hand öppnade IM ett antal butiker på flera svenska orter.

IM Fair Trade

Under 1970-talet började IM sälja hantverk från Indien och Nepal, bland annat textilier från två indiska leprakolonier. Sniderier i olivträ från hantverkare med intellektuella funktionsnedsättningar i Palestina, vävda linnedukar från kvinnor i Lettland och stickade plagg från Guatemala är några andra exempel på hur verksamheten har utvidgats under de senaste årtiondena. Tillsammans med lokala partners har IM Fair Trade fortsatt att utveckla sortiment och handelssamarbeten. 2009 blev IM medlem i WFTO, World Fair Trade Organization, och i samband med det fick IMs varuförsäljning namnet IM Fair Trade.

Amayi en organisation i Malawi med samma filosofi

En av IM Fair Trades nuvarande samarbetspartners är Amayi, en organisation som arbetar för att stärka den ekonomiska och sociala situationen för kvinnor i flyktinglägret Dzaleka i Malawi. Filosofin är densamma som Britta hade när hon startade IM; att människor behöver sysselsättning för att – förutom att kunna försörja sig – bygga självförtroende och framtidstro. De stickade och virkade plaggen som kvinnorna i Malawi producerar säljs idag genom IM Fair Trade.

Av: Erik Törner