Generalsekreteraren springer för en rättvis värld
"Nu får jag förena två av mina stora passioner: att springa och att bidra till en bättre värld!" Så säger Martin Nihlgård, långlöpare och generalsekreterare för IM. I år, liksom förra året, samarbetar Lundaloppet med IM och erbjuder särskilda anmälningsplatser där pengarna går till IM:s arbete. Och även du som inte bor i Lund kan springa för en bättre värld!
Det var när hans dotter föddes för 16 år sedan som Martin Nihlgård, generalsekreterare för IM och långdistanslöpare, satte igång att springa på riktigt.
– Jag insåg att jag skulle vara 50 när min dotter skulle bli tretton. För att orka vara en bra tonårsförälder till dess behövde jag göra något.
Idag är han 53 och springer sitt elfte maraton i höst. Men innan dess ska han springa för en bättre värld i hemstaden Lund.
Skånes största lopp och en folkfest
Den 4 maj är det dags och Martin Nihlgård hoppas att det blir många som liksom han kommer att springa i den för ändamålet specialskapade tröjan: ”IM running för a just world”.
Lundaloppet är Skånes största lopp, och började som ett renodlat mil-lopp. Men det har utökats med alternativen 5 kilometer, 2,5 km och ett särskilt barnlopp, allt för att locka och inkludera fler. Loppet brukar bli en riktig folkfest som märks i hela universitetsstaden med 94 000 invånare.
Även om Martin Nihlgård blev en regelbunden och seriös löpare först efter att han fyllt 30 år har han alltid gillat att springa. Redan som tonåring gjorde han sitt första Lundalopp, som då hette Pågamilen.
– Men när jag sedan började springa igen, efter 30, fick jag verkligen plåga mig igenom ett antal 6-kilometersrundor innan jag hittade tillbaka till löparglädjen.
På senare år har även sonen Johannes tagit efter hans hobby.
Har fått låna ut sina löparböcker
– Plötsligt kom han hem och frågade om han kunde låna mina löparböcker. Han hade läst ”Born to run” och sedan Haruki Murakamis ”Vad jag pratar om när jag pratar om löpning”, och ville läsa mer.
Sonen kommer dessutom att göra honom sällskap när Martin Nihlgård springer sitt elfte maraton, i Helsingborg i höst. Det blir sonens allra första maraton, och faktiskt allra första lopp, även om hans pappa har försökt locka sonen att börja i något mindre skala.
På Lundaloppet siktar Martin Nihlgård på en tid under 45 minuter. Maraton har han som bäst sprungit på 3.32.
– Men viktigast i år är inte att tävla utan att springa tillsammans med min son.
Och viktigast på Lundaloppet – det är att få med sig många andra som vill springa för en rättvis värld.
Text: Amanda Pietersen
Foto: Simon Marke Gran
Bilden högst upp: Martin Nihlgård, här på plats i Lunds stadspark, är laddad inför loppet som ska samla in pengar till arbetet för klimaträttvisa i Nepal.
Pengarna går till IM:s arbete i Nepal
Lundaloppet går bland annat genom Lunds stadspark, Botaniska trädgården och förbi Domkyrkan. Förra året deltog totalt 6241 personer. Den som vill springa och stötta IM kan anmäla sig på en ”välgörenhetsplats”. Alla intäkter går då till Nepal och IM:s arbete för klimaträttvisa. Anmäl dig här.
Du kan också springa för IM och en rättvis värld i andra städer. Ta en promenad eller löprunda och swisha sedan samma summa som antal minuter du rört dig. 1 minut = 1 krona. När du swishat gåvan kan du se hur långt den totala insamlingen kommit. Målet är att få in 100 000 kronor till arbetet för klimaträttvisa och kvinnors rättigheter. Detta görs också i samarbete med Lundaloppet.
Du kan också stötta IM:s arbete genom att köpa snygga IM-gröna skosnören! Se här.
Exempel på olika insatser:
* Utbildningar i motståndskraftiga odlingsmetoder
* Trädplanteringar
* Lokala miljöprojekt
* Insatser för att säkra tillgång till mat
* Diversifiering av inkomster: se till att människor inte är beroende av bara en källa till försörjning (exempelvis odling), för att minska sårbarhet och beroende.
Visste du?
* 80% av de människor som tvingas att lämna sitt hem på grund av klimatrelaterade orsaker är kvinnor och flickor som redan lever i svår fattigdom.
* När kvinnor tvingas att fly, eller när de faller djupare ner i fattigdom till följd av klimatkrisen, ökar risken för könsbaserat våld, sexuella övergrepp och diskriminering.
* När skördar slår fel och familjers ekonomi raseras är risken stor att barnen tvingas att sluta skolan. För flickor kan detta leda till barnäktenskap och tidiga graviditeter.
Av: Amanda Pietersen