I Gaza firas högtiden utan det viktigaste

IM:s generalsekreterare Martin Nihlgård skriver om gemenskap, överlevnad – och kakor. Att fira högtider och samla sina nära är viktigt överallt, även om glädjen vid Eid-al-Fitr* i år solkas av tragedin i Gaza.
För många människor handlar högtider om att tillbringa tid med nära och kära, ofta samlade runt maträtter som väcker fina barndomsminnen. I Sverige inleds adventstiden med doften av lussekatter, och det finns inget som förstärker känslan av midsommar så som stora skålar med färska jordgubbar och långa, ljusa kvällar när solen aldrig vill gå ner.
Under julen njuter många av att fira med familjen i hemmets lugna vrå, och till påsk gläds folk åt att våren är på väg. Vi pyntar med fjädrar och äter sill och ägg tillsammans med vänner och familj.
Längtan efter gott sällskap och god mat vid högtider och firande är universell. Under onsdagen firar muslimer över hela världen Eid-al-Fitr. Det är traditionellt en tid då man samlas med sin familj kring stora skålar med doftande couscous, kyckling och tunnbröd kryddade med kardemumma och sumak samt Ka’ak el-Eid, delikata kakor fyllda med söt dadelmassa.
Men idag kämpar många palestinier med att få till firandets mest enkla – och viktigaste – ingredienser: mat, trygghet, säkerhet och sällskap av de närmaste.
Redan i december varnade ett FN-samordnat partnerskap bestående av 15 internationella organisationer och FN-organ för att hungersnöd var nära förestående i Gaza. Sedan dess har situationen bara förvärrats. Människor har tvingats på flykt, ofta mer än en gång. För många innebär det att de bor i provisoriska bostäder eller tältläger, utan till exempel rinnande vatten och fungerande kök, och – inte att förglömma – utan mat. Många palestinier i Gaza är i desperat behov av all mat de kan få. Med risk för sina liv tar de sig till utlämningsställen, och kan där bara hoppas på att slippa attacker eller att bli nedtrampade av panikslagna folkmassor.
Den viktigaste ingrediensen saknas för många i år. De är inte omgivna av sina älskade och situationen är mer dyster än någonsin. Enligt FN är minst 17 000 barn i Gaza ensamma och utan sina närmaste släktingar.
Kan DU tänka dig att fira något utan att veta var din son eller dotter är? Utan att veta om hen ens lever?
I dag såg jag Um Nasem förbereda delikata dadelkakor i sin provisoriska bostad. Hon påminde mig om att oavsett hur svår situationen är så är det viktigt att hålla traditioner vid liv.
Att bjuda på fika med fina kakor kan ses som en enkel handling. I Palestina är det också en symbol för överlevnad, traditioner och för det palestinska folket.
Martin Nihlgård, generalsekreterare, IM
—–
Hur kan du stödja? Sprid information om den allvarliga situationen i Gaza, bli aktiv i någon av IM:s lokalföreningar, eller ge en gåva till IM och våra partnerorganisationer i Palestina.
* Eid-al-Fitr eller id är högtiden som avslutar den muslimska fastemånaden Ramadan. 2024 inleds firandet 9–10 april.
Av: Martin Nihlgård