Hoppa till innehåll

IM:s stöd till Ukraina stärker på flera sätt

Kvinna i studielokal i Ukraina.
Kategorier:

”Jag har kunnat sluta gråta nu.” Så säger Victoria, en medelålders kvinna som ägde en resebyrå i Charkiv innan kriget startade. Hon tvingades fly till västra Ukraina. Där har IM:s partners gett stöd till nödställda sedan februari 2022, inte bara med mat och saker utan också med att ge tillbaka självkänsla och värdighet.

– Jag var överlag en väldigt stark kvinna som brukade närma mig olika problem med hjälp av humor.

Victoria pratar om dåtiden, som bara ligger ett år bort. Tiden före kriget.

Med kriget och flykten till en helt ny stad, och en helt ny situation där hon blev beroende av andras hjälp, kom också känslor av att hon var värdelös.

– Jag grät och tyckte synd om mig själv. Men efter att jag började gå på Prostir Vdomas event, lärde känna folk och fick något meningsfullt att göra, ett jobb, gick min förtvivlan över. Jag hittade tillbaka till både självförtroende och styrka.

Påfrestningar gör att våldet ökar

Prostir Vdoma är IM:s partnerorganisation på plats i Ivano-Frankivsk i västra Ukraina. Det är en kvinnorättsorganisation som i vanliga fall arbetar långsiktigt med att bland annat stötta dem som drabbas av våld i hemmet.

Det senaste året har de erbjudit nödhjälp och härbärgen till flyende landsmän samtidigt som de försökt fortsätta sitt vanliga arbete. Problemen med våld i hemmet har inte minskat med kriget, tvärtom.

Med krig följer stress, osäkerhet, spänningar och frustration, allt sådant som kan trigga våldsamma beteenden. Detta har Prostir Vdoma märkt i sitt arbete, där de fått ordna stöd och bostäder till våldsutsatta kvinnor och barn.

Annat som inte tar paus under krig och kriser är stereotyper och fördomar. Tvärtom kan dessa förstärkas, och människor fastna i ett ”vi och dem”-tänkande. ”Migranter och flyktingar är sådana …”

Samtidigt är de som utsätts för dessa fördomar i en redan utsatt och sårbar situation.

Läkande och nystart kan inte skyndas på

Nataliya, grundare av Prostir Vdoma, menar att de som flyr behöver tid.

Det tar tid att plötsligt behöva börja om på nytt, i en ny stad. Det tar tid att hitta bostad, att hitta ny mening och finna sig tillrätta. Och det tar tid att hitta försörjning.

Att inte heller veta när eller om man kan återvända till sitt hem tar både energi och skapar oro, liksom svåra upplevelser som behöver bearbetas. Oro för nära och kära måste också hanteras.

I det som kallas för Safe spaces, trygga mötesplatser för kvinnor, ordnar Prostir Vdoma schemalagda aktiviteter som stärker, ger kunskap, sammanhang och sociala kontakter. Plus att aktiviteterna reducerar lite av stressen.

Prostir Vdoma erbjuder där yoga, möjlighet att måla och leder studiecirklar. Teman kan vara diskriminering och cv-skrivande eller så kommer föreläsare som ger inspiration, ny kunskap och nya kontakter.

Kvinnorna erbjuds också psykologiskt stöd.

IM:s givare gör skillnad

När vi frågar Natalyia om hon vill säga något till IM:s givare, om vad deras stöd betyder så förklarar hon just att det inte bara handlar om att få basbehoven tillfredsställda, vilket såklart är nog så viktigt.

Hon berättar om en kvinna, som tidigare haft råd att köpa allt hon behövde.

Nu var hon plötsligt på flykt och utan sina egna kläder.

När hon på ett event fick ett paket som även innehöll en snygg tröja blev hon därför påtagligt glad och upprymd.

– Gåvorna möjliggör förutom det mest nödvändiga också en viktig känsla. De ger människor tillbaka sin värdighet, säger Nataliya på Prostir Vdoma.

Eller som i Victorias fall: en ny tillvaro, ett jobb och ett stopp på tårarna över allt det som kriget medför.

Av: Amanda Pietersen