”Jag skrek och sprang”
I San Julián i El Salvador har efterfrågan på närproducerad och ekologisk honung ökat under pandemin. För kvinnorna i kooperativet Acopamuposj betyder det att de nu säljer sin honung med vinst och med de ökade intäkterna kan de förbättra sin situation.
– Jag var jätterädd i början, jag gillar absolut inte bin! Jag skrek och sprang undan för ingen vill väl bli stungen av ett bi, säger 36-åriga Eva Yaneth Mejia.
Eva leder organisationen med den utmanande förkortningen Acopamuposj . Utläst och översatt från spanska betyder det ungefär ”Kooperativa jordbruksföreningen för kvinnliga producenter i San Julián”.
Den salvadoranska organisationen består av kvinnor som gör flera olika aktiviteter tillsammans. De flesta aktiviteterna har det gemensamt att de leder till ökad jordbruksproduktion med fokus på ekologisk odling och hållbarhet. Överskottet som skapas används både för eget bruk och för försäljning.
– För det vi tjänar på försäljningen kan vi köpa mat, det är det viktigaste och dyraste för oss just nu, säger Eva.
En av föreningens viktigaste verksamheter är deras biodling.
– Honung är en väldigt eftersökt produkt och efterfrågan har till och med ökat under pandemin. Många vill ha hälsosamma och närproducerade varor. Vi kan därför sälja all honung vi producerar med bra vinst, säger Eva.
Hon är en av de mest engagerade medlemmarna i organisationen. Och hennes inledande rädsla för bin har utbytts till något som snarast kan liknas vid vördnad.
– Jag beundrar faktiskt bina idag. De gör så mycket för miljön samtidigt som de skapar fantastisk honung. Jag tycker rentav det är lite rörande.
Utbildning och träning fick Eva och de andra i Acopamuposj av den större organisationen Anades. Anades är en av de samarbetsorganisationer som IM arbetat allra längst med, ända sedan inbördeskriget i El Salvador tog slut i början av 90-talet.
Anades är oerhört kunnig på frågor som demokrati, mänskliga rättigheter, utbildning och organisering – men de har också fokus på hållbarhet och miljöfrågor. Dessa kunskaper sprider de till bland annat biodlingar som den Eva arbetar med i San Julián.
– Det var väldigt viktigt att få kontakt med Anades. Vi har nu skördat honung vid tre tillfällen. Första gången fick vi 72 burkar honung, andra gången fick vi 86 burkar och tredje gången 92, berättar Eva.
Honungen säljer de under det egna varumärket ”Las Obreras”.
– Så länge vi har hälsan i behåll tänker vi fortsätta utveckla vår verksamhet. För det behövs ännu fler förbättringar för kvinnor, för våra familjer och för miljön runtomkring oss. Och för detta tänker vi fortsätta att kämpa!
Text: Marcelino Secaira och Erik Törner
Ge bort en bisvärm i jul! Med ett Honungsbikort bidrar du till IMs arbete för att skapa försörjning för människor som lever i fattigdom världen över.
Av: Asa Bengtsson