Kriget i Gaza och de förödande konsekvenserna för kvinnors hälsa och säkerhet
Det pågående kriget i Gaza har haft en förödande påverkan på kvinnors situation, vilket får både direkta och indirekta konsekvenser. Enligt en undersökning genomförd av IM:s samarbetspartner Reform, som arbetar med att stödja krigsoffer i Gaza, har kvinnors liv blivit märkbart svårare och mer utsatta under denna konflikt.
Sedan det nuvarande krigets början har över 9 500 palestinska kvinnor dödats och fler än 23 000 har skadats. Många kvinnor har blivit änkor och fått ta på sig rollen som ensamma familjeförsörjare. Denna ökade ansvarsbörda har kombinerats med en kraftig ökning av könsbaserat våld, både fysiskt och psykiskt. 68% av kvinnorna uppger att våldet mot kvinnor har ökat under kriget, och många rapporterar att de har utsatts för våld av både familjemedlemmar och främlingar. Ett skrämmande faktum är att 74% av kvinnorna anser att det inte längre finns några fungerande skyddsmekanismer mot våldet.
Samhällelig infrastruktur och vård
Sjukvården i Gaza har kollapsat som en följd av kriget, och detta har särskilt påverkat kvinnors och barns hälsa. Flera kvinnor rapporterar en ökning av missfall och allvarliga komplikationer under graviditeten på grund av brist på vård och mediciner. Nästan 90% av befolkningen saknar tillgång till nödvändig vård, och för kvinnor med spädbarn är situationen akut; majoriteten har svårt att få tag på blöjor och mjölkersättning. Mentala hälsoproblem är också omfattande, med 81% av kvinnorna som upplever ångest och mer än hälften som lider av sömnsvårigheter och depression.
”81% av kvinnorna som upplever ångest och mer än hälften som lider av sömnsvårigheter och depression.”
Ur rapporten ”The Impact of the 2023–2024 War on Women in Gaza” där vår partner Reform har intervjuat 382 kvinnor från hela Gaza.
Förlust av grundläggande trygghet
Över 85% av Gazas befolkning har blivit fördrivna från sina hem, vilket har lett till en desperat situation i de tillfälliga skydden. Dessa skydd saknar ofta grundläggande hygieniska förhållanden och trygghet. Kvinnor är särskilt utsatta i de överfyllda flyktinglägren, där bristen på privatliv och sanitära faciliteter leder till allvarliga hygienproblem och ökad risk för sjukdomar. Förutsättningarna för att tillgodose menstruell hälsa har rasat samman, och nästan alla kvinnor måste nu använda osäkra metoder för att hantera sina behov, vilket leder till hälsoproblem och infektioner.
Ekonomisk och social påverkan
Förlusten av manliga försörjare har tvingat många kvinnor att överleva på humanitärt bistånd, men trots detta rapporterar över 86% av kvinnorna att hjälpen de får är otillräcklig. Det är särskilt svårt för kvinnor att själva få tillgång till denna hjälp på grund av säkerhetsrisker och överbelastade hjälpcentra. Kvinnor står ofta inför valet att prioritera barnens och andra familjemedlemmars matbehov över sina egna, vilket ytterligare försvårar deras situation. Matbristen är omfattande, och många har endast tillgång till en måltid per dag, oftast bestående av näringsfattig mat.
Långsiktiga behov och rekommendationer
För att möta de omfattande behoven har IM:s samarbetsorganisationer och andra humanitära aktörer lagt fram en rad rekommendationer för att förbättra kvinnors situation på både kort och lång sikt. Dessa inkluderar ökade psykosociala stödinsatser, särskilda utbildningsprogram för kvinnor, samt ekonomiska stödprogram för att hjälpa dem att bli självförsörjande. Att förbättra skydd och tillgång till grundläggande tjänster som hälsovård och mat är avgörande för att kvinnorna i Gaza ska kunna återhämta sig efter konflikten.
På bilden syns Hind Saleh Al-Shandaghli som förlorat delar av sin familj i bombningar i norra Gaza och som ny tvingats fly med sina barn. Foto: Abdallah Sharsharah
Av: Malin Kihlström