Hoppa till innehåll

Krishna kämpar för Kamalariflickornas rättigheter

Trots att han utsattes för tortyr på grund av sitt engagemang fortsätter Krishna Kumar Chaudry kampen för de flickor som berövades rätten till sina liv i det feodala Kamlarisystemet i Nepal. Foto: SWAN
Kategorier:

Trots att han utsattes för tortyr på grund av sitt engagemang fortsätter Krishna Kumar Chaudry kampen för de flickor som berövades rätten till sina liv i det feodala Kamlarisystemet i Nepal. Det här är berättelsen om en man vars mod och okuvliga styrka håller på att förändra ett helt samhälle. IM är stolt partner till den organisation han har grundat och driver – Swan.

Redan som ung var Krishna upprörd över de orättvisor som Nepals tidigare feodala system utsatte människor för. De jordlösa levde i stort sett som livegna på de stora jordägarnas villkor.

– Samtidigt som jag jobbade som lärare på dagarna ägnade jag kvällarna åt att lära jordlösa vuxna att läsa och skriva. Vi började då också prata om det förtryck de utsattes för. Det ledde till att vi startade en sparklubb för att de jordlösa skulle komma ifrån livegenskapen hos jordägarna, berättar Krishna.

Det blev grunden till att Krishna, då 24 år gammal, grundade föreningen Society Welfare Action Nepal (Swan). Swan drev snart projekt kring mikrokrediter, utbildningsfrågor och för flickors rättigheter.

– Flickorna var de värst utsatta. Det fanns ett system som hette Kamalari, där familjer skickade sina barn till jordägarna som tjänsteflickor. För detta fick familjen en minimal intäkt om året.

1998 startade Swan ett intensivt arbete för att dels stödja flickorna, dels för att ändra lagstiftningen. Ett första steg var att hjälpa familjerna till en inkomst så att de inte behövde sälja sina döttrar till jordägarna. Genom samarbete med större internationella organisationer fick de resurser och därmed möjlighet att börja befria Kamalariflickorna.

Swan stödde de frigivna flickorna så att de kunde börja organisera sig och 2003 samlades tusen frigivna Kamalariflickor i en protest mot att systemet fortfarande inte var kriminaliserat. Den maoistiska gerillan som styrde Nepal var emot detta och Krishna blev dödshotad.

– Vi vägrade vika oss, och en dag gjorde gerillan verklighet av hoten. Jag kidnappades och fördes till en plats där jag hölls fången i en vecka och utsattes för tortyr. Bland annat slet de av mig alla mina naglar och förstörde min rygg, berättar Krishna.

Flera organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter samverkade för att få honom frigiven. Efter frigivningen intensifierade Swan sitt påverkansarbete och lyckades få gerillan att förstå att Swans arbete även låg i deras intresse.

– De förstod tillslut att de inte betedde sig bättre än feodalherrarna själva. Så 2013 ändrades lagen så att Kamalarisystemet avskaffades.

Men arbetet var inte färdigt med detta. Kamalariflickorna saknade utbildning och många var svårt traumatiserade efter årtal av fångenskap, livegenskap och, i många fall, våldtäkt. En del av de våldtagna flickorna födde barn som officiellt var faderlösa och stod utan födelsedokument. Kamalariflickornas utanförskap gjorde också att många av dem anklagades för häxkraft och misshandlades av folkdomstolar.

– SWANs stöd till Kamlariflickorna ledde till bildandet av Freed Kamalari Development Forum (FKDF), en förening helt driven av flickorna själva. Idag driver de 42 kooperativ som påverkar levnadsstandarden för ungefär 12 000 personer, och de driver utbildning för 1 300 flickor och unga kvinnor.

Det sociala stigmat är dock fortfarande stort för de kvinnor som en gång var unga flickor i Kamlarisystemet.

– Vi kommer att fortsätta kampen för deras rättigheter. Det är inte enkelt, det kräver uthållighet, mod och pengar, men det går! avslutar Krishna.


Redaktionens kommentar:
Swan är IMs partnerorganisation sedan 2017. Tillsammans stöttar vi 600 hushåll till försörjning. Fokus är på kvinnor och ungdomar i marginaliserade grupper så som tidigare Kamalariflickor, kastlösa och landlösa bönder.

FKDF kommer att bli IMs partner från och med 2020. Tillsammans ska vi säkerställa att de frigivna Kamalariflickorna får upprättelse och stärks ekonomiskt och socialt.

Verksamheterna behöver pengar och varje krona som kan gå till dessa organisationer spelar stor roll. Vill du bidra till IMs arbete kan du gör det via knappen nedan. Tack!

Av: Erik Törner