Hoppa till innehåll

”Nu kan vi ställa krav”

Grisbönder i Nepal
Kategorier:

Efter en hård tillvaro som migrantarbetare i Malaysia återvände Gunja till hemlandet Nepal för att ta hand om sina döttrar när hans fru lämnade honom. Han hittade kärleken igen i änkan Chun, men livet som jordbrukare på Nepals fattiga landsbygd är svårt.

Tusentals unga lämnar varje år Nepal för att söka anställning utomlands och skicka hem pengar till sina familjer. Ofta kommer de från landsbygden och saknar utbildning. Många skuldsätter sig för att kunna betala dyra arbetsförmedlingar. De tvingas sen arbeta under svåra förhållanden och utnyttjas ofta av sina arbetsgivare – men de måste fortsätta i hopp om en ljusare framtid för sina familjer.

En av alla dessa migrantarbetare är Gunja Bahadur Palami. Som 26-åring åkte han till Malaysia för att arbeta på ett företag som tillverkar hårddiskar. Där arbetade Gunja tolvtimmarsskift och tjänade 25 000 NPR (ungefär 1 770 kronor) per månad. Trots de långa arbetsdagarna var han tvungen att jobba övertid för att tjäna extra för att kunna betala tillbaka lånet på 100 000 NPR (ca 7 000 kronor) som han tagit för att bekosta pass och officiella papper.

– Jag kunde inte ens ta ledigt när jag var sjuk. Jag tänkte på min fru och mina barn som var kvar där hemma, och så fortsatte jag arbeta, berättar Gunja.

Men – bara två år efter att Gunja hade åkt till Malaysia bestämde sig hans fru för att lämna honom. Gunja återvände hjärtekrossad hem för att ta hand om sina två döttrar.

”Om du är osäker så säg det nu”

Chun Manyas man var fullt frisk när han lämnade sitt hem för att arbeta i Qatar. Efter att ha arbetat där i sju år blev han allvarligt sjuk och tvingades återvända hem. Bara två veckor efter hemkomsten avled han av njursvikt, endast 25 år gammal. Chun hade då varit gift med honom i åtta år. Hennes sorg syns tydligt i ögonen när hon pratar om sin avlidne man.

En gemensam bekant introducerade Gunja och Chun för varandra. Båda såg mörkt på framtiden och trodde att de inte hade mer att se fram emot i sina liv.

– Jag var väldigt tydlig mot Chun från första början. Jag sa till henne att jag har två döttrar från mitt tidigare äktenskap och ett litet hus och jordbruksmark. Jag ville ha någon som tryggt kunde stå vid min sida och jag sa till Chun: ’om du är osäker så säg det nu”, minns Gunja.

– Som tur var sa hon att hon var säker, tillägger han med en blinkning och ett stort leende.

Gick med i kvinnogrupp

Tillsammans har de nu byggt upp ett lyckligt hem. Till att börja med köpte och sålde Gunja bufflar medan Chun tog hand om hushållet. 2019 gick Chun med i en kvinnogrupp, Devchuli Women’s Group, som startats av IMs partner Made Nepal. Organisationen arbetar för att stärka kvinnors situation i hela Nawalpur-distriktet. I gruppen fanns 18 kvinnor som sparade pengar i en gemensam fond och Chun började spara 100 NPR (cirka 7 kronor) i månaden. Eftersom banktjänster fortfarande är svårtillgängliga för jordbrukare i avlägsna områden i Nepal är sparlånegrupper ett populärt och välfungerande sätt att få tillgång till lån. Chun tog ett lån som hon investerade i kycklingar. På bara fyra månader tjänade hon ihop tillräckligt för att betala av hela lånet.

Som en del av Mades IM-finansierade projekt erbjuds jordbrukarna olika utbildningar och de får också vetskap om vilka statliga stöd de är berättigade till. Gunja fick gå en utbildning om svinuppfödning och han insåg att det skulle vara mer lönsamt än att handla med bufflar. Genom projektet fick han ett uppstartsstöd och han fick också tillgång till ett statligt program som stöttar småskaliga jordbrukare. Pengarna använde Gunja och Chun för att bygga ett svinstall.

Utkräver ansvar av myndigheterna

Supriya Masarangi Magar, som är ordförande för Devchuli Women’s Group och även Chun och Gunjas granne, berättar:

– Genom Made fick vi veta att det finns lokala myndigheter som ansvarar för att betala ut stöd. De lärde oss att vi kunde organisera oss för att kräva att få ta del av stöden. Vi arbetar nu med att registrera vår kvinnogrupp hos kommunen och sen kommer vi att få tillgång till en rad tjänster och ekonomiska stödåtgärder som är öronmärkta för småskaliga jordbrukare.

IMs partnerskap med Made har förbättrat situationen för över 700 hushåll. Gunja är glad över att han inte längre behöver lämna sin familj för att arbeta utomlands.

– Utbildningarna har lärt oss hur vi kan effektivisera vårt jordbruk. Vi vet nu att grisar måste avmaskas och vaccineras regelbundet. Det gör att de är friska och föder friska kultingar. Under de senaste 18 månaderna har vi tjänat 180 000 NPR (nästan 13 000 kronor) på dem, berättar Gunja.

Text: Isha Banerjee

Översättning och bearbetning: Malin Kihlström

Av: Malin Kihlström