Teaterprojektet vill bidra till en mer human flyktingpolitik
"Idrotten som integrationsåtgärd är suverän men alla vill ju inte syssla med idrott." Den tanken, en regissör och möjligheten att söka pengar genom en fond i IM har lett fram till att teaterföreställningen Öppna hjärtan – kalla handen, blivit till verklighet. I vår rullar ensemblen ut på turné i Skåne och hoppas på att ge politiker en tankeställare inför valen senare i höst.
Det var i april 2021 som Agneta Idbohrn kom i kontakt med IM genom Lunds Ideella Föreningars Paraplyorganisation för Socialt Arbete (LIPS) där Lennart Alkskog var IMs representant. Agneta kanske är ett bekant namn för vissa då hon 2005 var projektledare och skrev manus till ”Drama mot trafficking”. Även den gången tillsammans med IM.
Föreställningen är baserad på autentiska berättelser som Agneta samlat in genom samtal med afghanska flyktingar om deras flykt och ankomst till Sverige. Skådespelarna har en mångfald av ålder, etnicitet och skådespelarvana.
– Genom föreställningen vill jag ge upprättelse åt de ensamkommande flyktingundomar som behandlats illa i Sverige. Publiken ska uppleva ungdomarna som kompetenta och kärleksfulla människor, en potentiell resurs i stället för ett hot mot den svenska välfärden, förklarar Agneta.
Lennart Alkskog som varit volontär inom IM i cirka 8 år hade själv aldrig varit med om något liknande projekt när han först fick kontakt med Agneta. Men inom IM Lund hade det pratats om att hitta ett integrationsprojekt som hade en mer kulturell prägel.
– Under mina år som volontär har jag sett hur idrott varit ett suveränt verktyg för integration men alla vill ju inte syssla med idrott. Därför kom det lite som en skänk från ovan att vi fick möjlighet att stötta detta projekt, säger Lennart.
Och genom IMs Civil Society Fund, som alldeles nyligen hade öppnat upp möjligheten för de svenska lokalföreningarna att söka pengar, kunde IM Lund gå in och finansiera föreställningen med de kostnader som tillkom.
Arbetet har nu varit i gång sedan slutet av sommaren 2021 och den 9/4 går ridån upp för premiären i Studiefrämjandets lokaler i Malmö. Och i publiken hoppas både Agneta och Lennart på att flera politiker ska infinna sig.
– Jag vill förstås, liksom många andra, påverka den svenska flyktingpolitiken till att bli mer human. Det skulle innebära exempelvis permanenta uppehållstillstånd för de ensamkommande afghanska ungdomarna, säger Agneta.
– Vi vill att politiker ska se föreställningen och ha den med sig i bakhuvudet innan och efter valen 2022, berättar Lennart.
Alla föreställningar är kostnadsfria. Du kan hämta dina biljetter och läsa mer om Öppna hjärtan – kalla handen här.
Av: Anton Eriksson