Hoppa till innehåll

Tre år av krig – IM finns fortfarande på plats

Kategorier:

På måndag är det tre år sedan Ryssland inledde sitt fullskaliga anfallskrig mot Ukraina. Medan kriget fortsätter att driva människor på flykt och radera framtidsutsikter, kämpar civilsamhället för att hjälpa de mest utsatta. IM har funnits på plats före, under och efter invasionen – och vårt stöd till det ukrainska civilsamhället fortsätter.

När de första ryska stridsvagnarna rullade in över den ukrainska gränsen den 24 februari 2022 förändrades allt. Miljontals människor har sedan dess tvingats lämna sina hem, familjer har splittrats och hela städer har jämnats med marken.

Men mitt i krisens mörker reste sig det ukrainska civilsamhället med en styrka som få hade kunnat föreställa sig. Organisationer, eldsjälar och volontärer tog vid där staten och internationella insatser inte räckte till. IM var där vid deras sida – och vi är fortfarande kvar.

Från akut hjälp till långsiktiga lösningar

IM:s arbete i Ukraina bygger på partnerskap. Genom att samarbeta med lokala organisationer kan vi se till att hjälpen och stödet når dem som behöver den mest.

I krigets första fas handlade stödet om akuta insatser: skydd, mat, mediciner och evakuering. Men allteftersom månaderna gick blev det tydligt att kriget inte skulle ta slut i första taget. Då skiftade fokus mot hållbara lösningar – boende, arbete och psykosocialt stöd.

– Vi stöttar människor så att de får förutsättningar att bygga upp sina liv igen. Vi erbjuder utbildningar i jobbsök, projektledning och kommunikation, men vi ger även psykologiskt stöd och arbetar för att människor i olika utsatta situationer ska komma in i samhället, berättar Mariia Nikitina som driver IM:s partnerorganisation Zahyst.

–  Speciellt barnen lider av omställningarna, och då framför allt barn med funktionsnedsättningar. Vi har därför tagit fram olika utbildningsprogram anpassade för barn och ungdomar, i bland annat engelska, ekonomi, sexualkunskap och matlagning. Vårt mål är att alla ska bli trygga, självständiga och kunna se med tillförsikt på framtiden, säger hon.

IM samarbetar också med organisationen Metalab, som ligger bakom projektet Co-Haty. Co-Haty skapar hållbara och trygga bostadslösningar för internflyktingar, med särskilt fokus på kvinnor och barn. Genom att omvandla oanvända byggnader till bostäder erbjuder projektet både skydd och en möjlighet att återbygga livet i en ny stad. Metalab arbetar även med att utveckla kreativa lösningar inom utbildning och sysselsättning, vilket ger människor bättre förutsättningar att försörja sig.

Våld mot kvinnor ökar

För många kvinnor innebär kriget en ökad risk för våld i hemmet, trafficking och sexuellt utnyttjande. Många som flytt sina hem hamnar i en extremt utsatt situation där bristen på trygghet och resurser gör dem sårbara för exploatering.

IM:s partner D.O.M.48.24 arbetar för att ge rättsligt och psykosocialt stöd till kvinnor som utsatts för könsbaserat våld. Genom att erbjuda skyddade boenden, terapi och juridisk rådgivning hjälper de kvinnor att återuppbygga sina liv.

– Jag arbetar med kvinnor som har drabbats av våld i hemmet. Det kan vara fysiskt, psykologiskt eller sexuellt våld. Vi driver ett kriscenter för kvinnor och flickor som drabbats av våld i hemmet eller könsbaserat våld, berättar Julia Knazjuk, socialarbetare hos  DOM.48.24. 

Till kriscentret kommer kvinnor som lyckats fly från sina misshandlande män. Sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig har de sett en ökning av fallen.

– Hos oss får de bland annat psykologhjälp, juridiskt stöd och hjälp att ta sig till skyddade boenden, berättar Julia.

Genom att stödja organisationer som DOM.48.24. säkerställer IM att kvinnor som drabbas av krigets våld inte lämnas ensamma, utan får den hjälp de behöver för att skapa en tryggare framtid.

Insamlingen fortsätter

IM:s arbete i Ukraina är långt ifrån över. Vi fortsätter att samla in pengar för att stötta våra partnerorganisationer och de människor som lever mitt i kriget. Din gåva gör det möjligt för oss att finansiera kvinnojourer, skapa trygga boenden och ge kvinnor och familjer möjlighet att bygga upp sina liv på nytt.

Tre år har gått, och kriget pågår fortfarande. Men civilsamhällets kraft är starkare än någonsin. Tillsammans kan vi se till att de som drabbats inte bara överlever – utan också får en framtid.

Vill du bidra?

Vår insamling till kvinnor i krig pågår fortfarande. Varje krona gör skillnad och med din hjälp kan vi arbeta med både akuta insatser och långsiktiga lösningar. Tack för din gåva!

Foto: Erik Törner

Av: Malin Kihlström