Hoppa till innehåll

Uppror i Swaziland slås ner brutalt

Kategorier:

Sedan en dryg vecka tillbaka pågår folkliga protester mot den enväldige Mswati III, kung i Swaziland, Afrikas sista absoluta monarki. Säkerhetstjänsten i landet har slagit tillbaka hårt, med arresteringar och det finns många vittnesmål om tortyr. "Situationen är allvarlig. Människor blir förnedrade och torterade av statens säkerhetstjänst", säger Thabo Masuku, chef för IMs partnerorganisation FSEJ.

Ilskan mot Mswati har växt under flera år. Kungen har varit kallsinnig för de krav på demokratiska reformer som framförts under protesterna. Det som också retar upp folket är kungens användande av statskassan för att själv kunna leva i överflöd, medan många av de 1,5 miljoner invånarna knappt har mat för dagen.

Kung Mswati styr Swaziland helt efter eget tycke. Politiska partier är förbjudna och de ministrar som finns är utsedda av kungen. Nu framför en lång rad organisationer krav på att det startas en dialog, ledd av Afrikanska Unionen, FN eller liknande, mellan kungen och de oppositionella. I ett gemensamt uttalande kräver organisationerna bland annat att landet ska få en ny konstitution, med maktdelning, en rättighetsförklaring, likhet inför lagen och jämställdhet.

Den 53-årige kungen förnekar att han skulle vara autokratisk och ber inte om ursäkt för sin livsstil där han och hans 15 fruar lever i ett antal statsfinansierade palats.

Nu har kungen infört utegångsförbud och stängt av internet, samtidigt som säkerhetstjänsten gör räder i oppositionellas hem.

– Läget är mycket spänt och människor dödas. Regimen bryter mot alla mänskliga rättigheter och måste få press utifrån så att vi kan få en politisk lösning på situationen, säger Thabo Masuku.

Rättviseorganisationen FSEJ, Foundation for Socio-Economic Justice, grundades 2004 och har ända sedan starten blivit motarbetade av kungen. IMs stöd till FSEJ går till ett program för att stärka demokratin i landet.

IMs generalsekreterare Martin Nihlgård följer utvecklingen i Swaziland med stor oro.

– När människor, inte minst unga, i Swaziland äntligen går samman och kräver demokratiska rättigheter måste de bemötas fredligt. Om inte landets styrande kan garantera det måste omvärlden reagera tydligt!

 

Av: Ola Richardsson