Urmila Chaudhary hedras med internationellt pris för sitt arbete mot diskriminering

Nepalesiska aktivisten Urmila Chaudhary har tilldelats det prestigefyllda Global Anti-Racism Champion-priset från det amerikanska utrikesdepartementet för sitt banbrytande arbete för mänskliga rättigheter och kampen mot diskriminering i Nepal. Som tidigare kamalari, en flicka som tvingats till slaveri, har Urmila ägnat sitt liv åt att bekämpa kastbaserad diskriminering och förbättra villkoren för Nepals mest marginaliserade grupper.
IM har länge stöttat Urmilas arbete genom våra partnerskap med Freed Kamalari Development Forum (FKDF) och Society Welfare Action Nepal (SWAN). Båda organisationerna arbetar intensivt för att stärka tidigare kamalari-flickors rättigheter och skapa långsiktiga förändringar i de samhällen där kastsystemet och ojämlikheter fortfarande är djupt rotade. FKDF, ledd av tidigare frigivna kamalaris, fokuserar på att ge utbildning, psykologiskt stöd och ekonomiska möjligheter till före detta slavar, medan SWAN fokuserar på att utveckla samhällsbaserade program för att bekämpa diskriminering och främja kvinnors rättigheter.
Tack vare stödet från IM har FKDF och SWAN kunnat fortsätta sina insatser för att förbättra tillgången till utbildning och ekonomiska resurser, vilket är avgörande för att bryta de strukturella barriärer som marginaliserar kvinnor och barn i dessa regioner. Urmilas engagemang och ledarskap har inte bara hjälpt till att avskaffa kamalarisystemet, utan också stärkt kvinnor och flickor som överlevt dessa svåra förhållanden att ta kontroll över sina liv och bidra till en rättvisare framtid för alla.
Den amerikanska ambassaden i Kathmandu hyllade hennes ledarskap och dedikation till att skapa rättvisa och lika möjligheter, och beskrev hennes insatser som inspirerande och avgörande för Nepals framtid. Tack vare hennes arbete får nu många tidigare Kamalariflickor möjlighet att organisera sig, utbilda sig och bygga en bättre framtid.
Vi är stolta över att kunna stötta Urmila i hennes viktiga arbete och vi gratulerar henne till den välförtjänta utmärkelsen!
Fakta: Kamalaris
Så unga som 4–5 år gamla tvingades flickor ur den nepalesiska folkgruppen Tharu att bli kamalaris – barnslavar – hos rika markägare som betalning för att de utfattiga föräldrarna fick arrendera en jordplätt att bruka. Systemet avskaffades 2013, men flickorna – och deras barn – lever med det stigma som slaveriet har stämplat dem med. Trots att systemet är förbjudet beräknas fortfarande hundratals flickor leva under slavliknande förhållanden.
IM:s partner SWAN var drivande i arbetet med att få kamalarisystemet avskaffat.
Före detta kamalaris har gått samman och bildat organisationen Freed Kamalari Development Forum (FKDF) som idag arbetar för att bekämpa den diskriminering som ex-kamalaris utsätts för, och för att få staten att leva upp till de löften om kompensation som getts. FKDF är också partner till IM.
Läs mer här.
Text och foto: Malin Kihlström

Tygkasse Urmila
För att lyfta fram de kvinnor som IM arbetar tillsammans med – och för – världen över har vi tagit fram nya tygkassar med tre starka förebilder. Genom att bära kassarna visar du ditt engagemang för kvinnors rättigheter och en medmänsklig värld.
Inre styrka, engagemang, mod och en vilja att förändra världen till det bättre är egenskaper som förenar Urmila Chaudhary, Britta Holmström och Rejoice Nharaunda Makawi. Alla tre har gjort stora avtryck i kampen för rättvisa och medmänsklighet.
Kassarna är tillverkade av fair trade-certifierad bomull och sys upp av hantverkare som arbetar för IMs partner Mesh i Indien. Detta skapar arbetstillfällen för människor som lever i utsatthet och som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.
Av: Malin Kihlström