Välbesökt invigning av IM:s nya utställning

I lördags, på internationella kvinnodagen, invigdes IM:s utställning Kvinnors väg till självständighet på Stadsbiblioteket i Lund. Utställningen lyfter fram hur hantverk och företagande har varit en central del i IM:s arbete för att stärka kvinnors situation – från 1940-talets flyktingläger i Prag till dagens insatser i Gaza och Malawi.
Vernissagen var välbesökt och samlade besökare från hela Lund. Initiativtagarna Birthe Müller, som under många år arbetade för IM, bland annat som styrelseordförande, och som sedan pensionen har varit djupt engagerad i organisationen på volontärbasis, samt Monica Lövström från IM:s hantverksgrupp i Lund, valde en symbolisk invigning. I stället för att klippa ett band välkomnade de fram kvinnor ur publiken att stå hand i hand, som en gest för sammanhållning och gemenskap.

– IM:s arbete har alltid handlat om mer än bara ekonomiskt stöd. Det handlar om värdighet, om att ge människor en chans att skapa sina egna livsvägar. Idén till utställningen föddes när en kvinna i filmen om IM i Vlasti säger att hon är så glad att hon kunde jobba i vävstugan för då kunde hon gå i kyrkan när hon ville. Det betydde att hon hade en egen inkomst och inte behövde be sin man om pengar till donationen som kyrkan förväntade – hon var självständig! Så har IM:s engagemang fortsatt att stärka kvinnors väg till självständighet, säger Birthe Müller.

Utställningen skildrar IM:s långa engagemang för att stötta kvinnor genom hantverk och projekt för självförsörjning. Besökarna får följa organisationens arbete i olika delar av världen. I Grekland startade IM på 1960-talet en vävskola i bergsbyn Vlasti där kvinnor fick möjlighet att utveckla sin traditionella kunskap och textila tradition. Trots politiska och ekonomiska utmaningar blev projektet en framgång och stärkte kvinnors roll i samhället. Under 1980-talet samarbetade IM med kvinnokooperativ på landsbygden i Portugal för att återuppliva traditionellt hantverk och skapa försörjningsmöjligheter. I dagens konfliktdrabbade Gaza arbetar kvinnor med att återbruka tyger och sy kläder, en insats som ger dem både inkomst och framtidshopp. I Malawi får kvinnor lära sig att omvandla tomflaskor till vackra dricksglas – ett projekt som både stärker deras ekonomi och bidrar till en mer hållbar miljö.

Vid vernissagen hölls flera föreläsningar. Doktoranden Maria Néo från universitetet i Porto berättade om sin forskning kring Helena Cardoso, pionjär inom det traditionella hantverket i Portugal, som under många år samarbetade med IM. Historikern Maria Småberg berättade om IM:s arbete i Grekland och de utmaningar organisationen navigerade i, från militärdiktatur till interna konflikter. Till sist berättade Birthe Müller om IM:s arbete idag.

Utställningen har möjliggjorts genom att privatpersoner har skickat in hantverksalster från IM:s olika projekt.
– Vi blev överväldigade av responsen när vi frågade om någon kunde tänka sig att leta i gömmorna hemma och bidra med olika sorters textilhantverk från IM:s historia. Tyvärr kunde vi inte ta emot allt men vill rikta ett varmt tack till alla för den generositet och det engagemang ni visat, det som gör IM till vad det är, säger Monica Lövström
Utställningen Kvinnors väg till självständighet visas på Stadsbiblioteket i Lund fram till den 21 mars. Den kommer även att sättas upp av lokalföreningar i andra orter under våren. Här kan du läsa mer.
Av: Malin Kihlström