Vänskapa har berikat hela vår familj
– Det här är något roligt, som vi vill och absolut ingen uppoffring! Det här ger oss, även rent själviskt, jättemycket! Så säger familjen Steffen i Lund som är en av IMs Vänskapa-familjer. De uppmanar fler att våga ta steget från tanke till handling.
Det var för två år sedan som familjen Steffen, med pappa Martin, mamma Anna och sönerna Hugo och Hjalmar, fick kontakt med Ali Akbar Safdari genom Vänskapa Lund. Idag träffas de regelbundet och gör allt möjligt ihop.
– Vi bowlar, spelar spel och äter middagar.
Vad har varit bäst med Vänskapa?
– Det har känts väldigt bra att kunna bidra på något sätt. Ofta känner man att man borde göra något men vet inte hur, men här har vi faktiskt gjort något väldigt konkret, säger Martin Steffen.
– Ali har ju inga föräldrar här som kan stötta honom och vissa saker är väldigt lätta för oss men svåra för honom, som är ny i Sverige. Ali har blivit en vän, en medmänniska som vi stöttar, och det känns jättebra.
Vad har ni lärt er?
– Att se på saker ur andra perspektiv. När Ali ställer frågor inser man att det finns en del konstiga saker i Sverige och vi har pratat och diskuterat mycket. säger Martin.
– Vi har lärt oss om saker som vi tar för givna, och hur vissa saker fungerar i Sverige, sådant som vi inte behövt ta reda på innan vi träffade Ali. Och våra pojkar har också lärt sig mycket. Inte så att de inte fattar att vi har det väldigt bra men det har ändå blivit en del aha-upplevelser och en insikt i en annan verklighet.
Varför gör ni detta?
– Det är så ofta man säger att man skulle vilja göra något, men kanske bara skickar pengar till någon insamling. Sedan började vi fundera på att anmäla oss som läxhjälpare men fastnade för Vänskapa, där man kan lägga upp träffarna efter sitt eget liv. Det finns ingen färdig mall eller modell, säger Steffen.
– Att vara en Vänskapa-familj har varit berikande hela vår familj. De kvällar Ali kommer är vi tillsammans allihop och sitter och spelar kort till exempel, det hade vi nog aldrig gjort annars en vanlig vardagskväll, säger Anna.
Var det något ni oroade er för inför att ni anmälde er till Vänskapa?
– Ja, vi tänkte att det kanske skulle bli stelt eller konstigt eller ”tänk om vi inte gillar varandra”. Men Lennart och Birgitta från IM Lund, som matchade ihop oss med Ali, gjorde ett väldigt bra jobb och Lennart var också med under första träffen och sa att ”om det inte känns bra behöver ni inte fortsätta”.
Vad vill ni säga till andra familjer som funderar på att bli en Vänskapa-familj?
– Bara gör det! Folk säger: ”Åh vad fint att ni gör det här!” Men det här är något roligt, som vi vill, och absolut ingen uppoffring. Det här ger oss, även rent själviskt, jättemycket!
– Man kan inte göra allt, men man kan alltid göra något och det här är ett fantastiskt bra sätt göra en liten insats, som ändå ger väldigt mycket!
Vad tror ni att ni har betytt för Ali?
– Jag tror att vi har kunnat hjälpa honom på olika sätt, att hitta vägarna in till saker, som hur man söker sommarjobb till exempel. Hur skriver man, vad berättar man?
Vad gjorde ni senast ni träffades?
– Vi åt middag ihop och hjälpte till med läxor. Och sedan var Ali med när vår son tog studenten. Då var det han som hjälpte oss, tillsammans med vår andre son.
FAKTA
IMs Lokalförening i Lund startade Vänskapa för att föra samman etablerade familjer med nyanlända unga eller familjer. I tre år skedde det i samarbete med Lunds kommun enligt ett IOP-avtal (Idéburet offentligt partnerskap) som avslutades sommaren 2019. Men Vänskapa fortsätter, nu med fokus på familjer. I Vänskapa-Familj träffas etablerade och nyanlända familjer för att umgås och hitta på saker, hemma hos varandra eller på stan. Familjerna bestämmer själva hur ofta de ska träffas och vad de vill göra.
RÖSTER FRÅN ANDRA VÄNSKAPA-FAMILJER
”Vi har kontinuerlig kontakt varje vecka. Det är givande för alla medlemmar i vår familj och vi upplever det så även från vår vänskapsfamiljs sida. Hoppas verkligen detta initiativ kan spridas och skapa möjligheter för fler att få kontakt.”
”XX och jag har en fin relation, som jag uppskattar mycket. Jag känner att det finns ett stort ömsesidigt förtroende.”
”Vänskapa har varit mycket givande för mig personligen eftersom jag fått kontakt med en person jag aldrig annars hade träffat. Jag har lärt mig mycket av det.”
”Vi träffar xx ofta och smsar. Han tillhör familjen!”
”Vi träffas nästan varje vecka. De är jättetrevliga och vi har det kul tillsammans.”
”Tycker det har fungerat bra och det som inte har fungerat har varit på grund av oss. Det blir vad man gör det till tycker jag.”
Vill du engagera dig i Vänskapa-familj?
IM söker både etablerade familjer och familjer som är nya i Sverige till verksamheten i Lund. Kontakta gruppledare Lennart Alkskog, lennart.alkskog@me.com, 076-76 80 708 eller 046-14 89 36, för mer information om hur du kan engagera dig.
Läs mer om Vänskapa i Lund och våra andra volontärsverksamheter här och välj din stad i rullistan.
Redaktionell kommentar:
Lennart Alkskog och Birgitta Rosén i IM Lund har sammanställt rapporten som vi hämtat citaten från till ”Röster från andra Vänskapa-familjer” ovan.
Av: malin hansen