Hoppa till innehåll

Preventivmedel – ett vapen i kampen mot tidiga graviditeter och barnäktenskap

Flicka i Malawi har fått kondomer genom IM.
Kategorier:

Malawi är ett av världens fattigaste länder. Den ekonomiska situationen tvingar många familjer att gifta bort sina flickor för att få färre munnar att mätta. Ännu en orsak till att unga flickor blir gravida och tvingas ingå äktenskap är att tillgången till, och kunskapen om, preventivmedel är mycket låg.

Tonåringar som är gravida eller bär på spädbarn är en vanlig syn när vi kör längs vägen till Mponda Village i Mangochidistriktet i östra Malawi. Mason Yusuf som bor i byn berättar att många flickor har hoppat av skolan på grund av graviditeter.

– Med pandemin ökar barnäktenskapen, och alla tidiga graviditeter får förödande konsekvenser som farliga aborter, svåra förlossningar och till och med dödsfall, säger han.

I Mangochidistriktet har 48 procent av flickor mellan 13 och 15 år fött barn. Det är en av de högsta siffrorna i landet. Flickor som föder barn tidigt kommer ofta från fattiga förhållanden och har sämre förutsättningar när det gäller hälso- och sjukvård. Deras barn föds in i samma förhållanden vilket leder till en ond spiral av fattigdom och utsatthet. Flickorna blir också ofta ekonomiskt beroende av män, vilket är en av huvudfaktorerna bakom könsbaserat våld, socialt utanförskap och bristande jämställdhet.

15 kilometer till fots för att få tag på kondomer

En bidragande orsak till tidiga graviditeter är bristande kunskap om och fördomar kring preventivmedel. En undersökning som gjorts av IMs partner Centre for Youth Empowerment and Civic Education (Cyece) visar att det finns stora missuppfattningar kring preventivmedel hos ungdomar och att tillgången till sexualupplysning är bristfällig. Undersökningen visar också att de ungdomar som har kunskap om preventivmedel ändå inte använder det på grund av de långa avstånden till hälsoklinikerna. Ungdomar i Mponda måste gå 15 kilometer för att komma till den närmaste hälsokliniken som har preventivmedel.

– Vi har oskyddat sex eftersom vi tycker att det är dyrt och svårt att ta sig dit bara för att få en kondom, säger Alfred Tambala, en av de unga killarna i byn.

Som en direkt följd av undersökningen gick Cyece och IM in med finansiering i 56 ungdomsklubbar i distriktet för att göra dem till center för kunskap om preventivmedel och sexuell hälsa. Isaac Salimu, som är distriktsansvarig på Cyece berättar att man nu arbetar för att förändra kunskapen om och inställningen till preventivmedel men också att öka tillgången till SRHR-tjänster (SRHR = sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter).

–Vi informerar ungdomarna om faran med oskyddat sex och tidiga graviditeter och vi delar ut kondomer i byarna, berättar Isaac Salimu.

Uppskattade besök i byarna

Organisationen har även gjort det lättare för ungdomar att få tillgång till SRHR-tjänster genom att se till att hälsopersonal gör besök i byarna.

Philip Janatu, som är medlem i en av ungdomsklubbarna berättar att initiativet är framgångsrikt.

– Många av oss skyddar oss när vi har sex nu eftersom kondomer och andra preventivmedel finns tillgängliga här i byn.

Flicka i Malawi får kondomer av hälsoarbetare
Sumini Ali träffar en av CYECEs hälsoarbetare. Foto: Temwa Mhone

Även byhövdingen i Mponda gläder sig över projektets framgång och hoppas att det kommer att få ner de stora antalet ungdomsgraviditeter i området.

–  Detta kommer att hjälpa till i kampen mot barnäktenskap, och fler flickor kommer att gå färdigt sina utbildningar och skapa sig bra liv, säger han.

Ungdomarna engagerar sig

Idag har 28 ungdomar sökt skugga under ett par träd i byns centrum medan de väntar. En efter en går de in i en liten hydda som ligger ett stenkast bort. Efter några minuter kommer de ut, leende eller med lättade ansikten efter att ha fått preventivmedel och råd.

Sumini Ali, 20 år, berättar att fler och fler ungdomar tar del av Cyeces tjänster.

–  Vi ser fram emot när hälsoarbetarna ska komma. Vi vill få reda på hur vi ska skydda oss mot könssjukdomar och graviditeter, säger hon.

IMs landschef i Malawi, Steve Tahuna, är glad för ungdomarnas engagemang.

–  De tidiga graviditeterna och äktenskapen bidrar till att hålla landet i fattigdom. Tillsammans med Cyece har vi hittat ett framgångsrikt koncept för att motverka detta. Nu stannar fler ungdomar i skolan och skapar sig förutsättningar för en ljus framtid, säger han.

Text: Temwa Mhone

Översättning och bearbetning: Malin Kihlström

———————————————-

Coronapandemin har förvärrat en redan svår situation för flickor världen över.  Skolstängningar, ökad fattigdom och att föräldrar dör på grund av coronan ökar risken för  barnäktenskap för de allra mest utsatta flickorna. En rapport från Unicef visar att 10 miljoner fler flickor än tidigare riskerar att hamna i tidiga äktenskap. Restriktionerna har också gjort det svårare för flickor att få tillgång till vård och stöd som skyddar mot barnäktenskap, oönskade graviditeter och könsbaserat våld.
Källa: Unicefs rapport ”Covid-19: A threat to progress against child marriage”.

Av: Malin Kihlström