Hoppa till innehåll

Stärkta kvinnor driver utvecklingen tillsammans

Kategorier:

I Guatemala är mayakvinnor dubbelt diskriminerade, de missgynnas för att de är maya och för att de är kvinnor. Här arbetar IM:s samarbetspartner Coindi för att organisera, utbilda och stärka mayakvinnor så att de kan ta plats och påverka sin situation både i hemmet och i samhället

I en vackert utsmyckad byggnad i Solola i Guatemala ligger Coindis huvudkontor. Väggarna pryds av traditionella mayamotiv, en signal om att man här är stolt över det historiska och kulturella arvet. Organisationen leds av Leonicia Pocop Sakoj.

– Vårt mål är att på alla vis vi kan bekämpa rasism, diskriminering och ojämlikhet. Vi vill förändra lagar och regler, attityder, värderingar och beteende, säger hon som en programförklaring till vad Coindi är och gör.

Omfattande diskriminering

Denna ambition kräver att man jobbar med flera perspektiv samtidigt. Guatemala lider både av ett omfattande förtryck av kvinnor och en stor diskriminering av mayabefolkningen, och därför är det just mayakvinnor som utgör den viktigaste målgruppen för såväl Coindis som IMs insatser.

– Vår metod är främst baserad på att organisera lokala kvinnogrupper och idag har vi 39 sådana grupper runtom i provinsen Solola, berättar Leonicia.

För att motivera och engagera kvinnor att starta och driva grupperna har de ett utbildningsprogram inom politisk organisering. Det politiska inslaget är inte vad vi i Sverige kanske spontant tänker på som politiskt. Mycket handlar om sexuell hälsa och rättigheter. Att inte våld i hemmet ska tillåtas. Att inte bli bemött med öppen rasism i kontakt med myndigheter. Att inte få sin mark beslagtagen. Att inte tvingas leva med förgiftat grundvatten. Allt detta är politik.

Radikal förändring

– Kvinnorna som har gått våra utbildningar får diplom inom mänskliga rättigheter, politisk kultur och sexuell hälsa och rättigheter. De flesta är med i en kvinnogrupp eller vill starta en själv, förklarar Leonicia.

En av de kvinnor som har påverkats i grunden av Coindi är Rosa Yax Vazques som nu leder en kvinnogrupp med över tjugo medlemmar utanför Solola.

– Det var svårt i början, men till slut lyckades jag ta mig hemifrån för att besöka Coindi. Jag var rädd och förvirrad, jag brukade ju aldrig lämna hemmet förut, minns Rosa.

Idag tar Rosa plats, är stolt och engagerad. Samma sak med de andra kvinnorna i gruppen. Resultatet? En dramatisk minskning av våld i hemmet och en ökning av kvinnornas intäkter genom olika inkomstgenererande initiativ. Och mycket, mycket annat.

Rosa själv är förändrad.

– Var är den gamla Rosa? Jag känner inte igen den Rosa! Hon är borta! säger hon och skrattar.

Av: Malin Kihlström