Hoppa till innehåll

Teaterpjäsen ”Colored” utmanade fördomar

Ungdomar i teatergrupp på gatan.
Kategorier:

Det krävs mod för att kunna förändra. Det vet ungdomarna i den jordanska organisationen I Dare, som genom konst och kultur arbetar för att motverka ojämlikhet och skapa social sammanhållning. Med IMs stöd satte de under året upp gatuföreställningen ”Colored” för att bredda människors syn på mångfald.

Trots alla restriktioner på grund av pandemin lyckades I Dare få uppmärksamhet av många människor och i sociala medier med föreställningen, som de unga själva skapat.

– Jag sökte nya upplevelser och fann ett utrymme för det i Colored-projektet, säger Monia Haddad, 21-årig konststudent och en av deltagarna.

Gatuföreställningen visades på tre olika platser i Jordaniens huvudstad Amman för att nå så stor publik som möjligt.

Jordanien är ett land som präglas av starka patriarkala normer och eftersom det deltog både unga kvinnor och män i föreställningen, som dessutom leddes av en kvinna, avfärdades skådespelarna av en del konservativa åskådare som ”galna”.

– Föreställningen sätter ljuset på begreppet mångfald och att välja gatan som scen är en utmaning i sig. Vi visste att det kunde väcka negativa reaktioner, men för att förändring ska ske behövs ungdomsrörelser och de som vågar ta risker, säger Monia.

Mycket riktigt fick de negativ respons, men budskapet och idén om att acceptera andra som de är och släppa sina fördomar gick ändå oftast hem.

– Det här har stärkt min övertygelse om att det är nödvändigt att jobba mot stereotyper i samhället. Arbetet har stärkt mig i min roll som ung jordansk kvinna och i min tro på att det går att förändra.

Nu vill Monia Haddad sprida denna insikt till så många jordanska ungdomar som möjligt.

 

Text: Mohammad Hamayel och Salam Shebli
Översättning och bearbetning: Amanda Pietersen

Av: Malin Kihlström