
Rådgivning på många språk
Många av RådRums volontärer har själva kommit nya till Sverige och besitter därför olika språkkunskaper, vilket är en oerhörd tillgång.
Grundtanken i våra verksamheter är att människor ska få de verktyg de behöver för att kunna hjälpa sig själva, utifrån sina egna behov och förutsättningar. Målet är att öka människors tillit till och delaktighet i samhället samt att ge dem möjlighet att ta makten över sina egna liv. Det är också ett sätt att skapa ett öppet demokratiskt samhälle där jämlikhet och människors olika förmågor tas tillvara. Det är ett sätt att öka individens möjligheter att tillvarata sina rättigheter och att öka tillgången till sociala nätverk, möjlighet att försörja sig samt att stärka nätverk och den personliga utvecklingen.
RådRum är en verksamhet som erbjuder kostnadsfri, opartisk och konfidentiell rådgivning till alla, och framförallt till människor som är nya i Sverige. Våra rådgivare finns på plats för att lotsa och stötta besökarna för att få dem att känna den viktiga och stärkande känslan av att ha hjälpt sig själva. Det kan handla om att förstå brev, fylla i blanketter, söka bostad, hantera kontakter med Migrationsverket och Försäkringskassan, skriva cv, söka förskoleplats etc. Alla rådgivare arbetar på frivillig basis och många av dem har själva kommit nya till Sverige.
Kvinnokraft är ett treårigt projekt som IM driver tillsammans med Ikano Bank. Projektet fokuserar på kvinnor i Herrgården i Malmö, ett område där 80 procent av befolkningen har utländsk bakgrund och där utbildningsnivån är lägre än i övriga Malmö. I projektet erbjuds deltagarna vägledning, coachning, nätverk, studiebesök och hjälp med att hitta mentorer i yrkeslivet.
Till IMs Läxhjälp runtom i landet kommer barn, ungdomar och vuxna för att få hjälp med bland annat svenska, matte och engelska, men ibland även andra ämnen. Många av de vuxna läser SFI (svenska för invandrare).
Projektet IM Young erbjuder unga personer en plattform, verktyg, och coachning för ungas ledarskap – för att ungas röster ska börja höras och räknas. Unga IM Young-ambassadörer (15-25 år) kommer att spela en nyckelroll i att stärka unga människors aktivism och engagemang i samhällsfrågor. Ambassadörerna sätter själva agendan med coachning från erfarna utbildare, baserat på vad de själva tycker är viktigt.
Projektet Digital inkludering och mångfald i arbetslivet tar sig an problemen med exkludering på flera nivåer. Genom att stärka människor i digitalt och språkligt utanförskap motverkar vi att individer hamnar utanför den digitala utvecklingen, blir marginaliserade och utan handlingskraft.
Många av RådRums volontärer har själva kommit nya till Sverige och besitter därför olika språkkunskaper, vilket är en oerhörd tillgång.
Kvinnokraft är ett projekt som stärker nyanlända kvinnor så att de kan ta makten över sin framtid.