Hoppa till innehåll

Mitt Europa bygger INTE murar


Rösta för ett öppet Europa den 9:e juni

Rösta inte fascistiskt – Dela!

Hotet mot demokratin är på riktigt

Hotet mot demokratin är på riktigt. Bara 13% av världens befolkning lever i liberala demokratier. Hotet idag kommer framför allt från extremnationalister. De driver på för ett annat Europa och har ofta rötter i fascism och nazism. I Ungern styr de landet, och Ungern är inte längre en demokrati.

I Sverige kampanjar just nu Sverigedemokraterna med budskapet ”Mitt Europa bygger murar” och filmer med blålila murar.
I filmklippen ovan har vi använt liknande murar – men med ett motsatt budskap, och där vi påminner om vilket Sverige som deras företrädare står för.
Det är inget Sverige vi vill ha eller något vi tycker Sverige ska förknippas med – alls.

På IM har vi alltid tagit hotet från auktoritära krafter på största allvar. Jag tänker på det Britta Holmström en gång sa om IM:s grundande 1938: ”Jag fattade ögonblickligen vad det gällde – att det gällde offren för det tyska stöveltrampet”. Det är svårt att ta in att de auktoritära idéerna åter får ett uppsving.

Nu är det snart val till Europaparlamentet. Opinionsmätningar pekar på att extremnationalister kan bli den näst största politiska kraften i parlamentet. Det riskerar leda till ett alltmer slutet Europa, där både demokratin, civilsamhället och nödvändigheten av att ställa om för klimatet kommer att utmanas. Där människor som står för mänskliga rättigheter kommer att hotas, hatas och tystas. Det är ett helt annat Europa än det vi på IM vill se.

Fundera över vilket Europa du vill ha och glöm inte att rösta i EU-valet.

Mitt Europa bygger inte murar!

Martin Nihlgård
Generalsekreterare

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med IM:s nyhetsbrev! Registrera din e-postadress så får du vårt regelbundna nyhetsbrev med uppdateringar från våra verksamheter runt om i världen. Via nyhetsbrevet får du också inbjudningar till kurser och evenemang som vi anordnar.

Registrera dig