Hoppa till innehåll

Gåvorna till Ukraina kommer fram – IM:s arbete gör skillnad

Människor på flykt i Ukraina. Bild från tågstation.
Kategorier:

IM har lokala aktörer på plats i Ukraina, samarbetsorganisationer vi arbetat med sedan 2018. Dessa organisationer arbetar liksom IM långsiktigt för jämlikhet, inkludering och mänskliga rättigheter. När kriget i Ukraina började för ett år sedan kunde IM:s partnerorganisationer snabbt ställa om och möta nödställdas behov i krisen. Här är några frågor och svar om IM:s arbete i Ukraina.

Kan man lita på att gåvor verkligen når människor i nöd i Ukraina?

Ja! Vi gör allt vi kan och lite till för att våra givares pengar ska nå de som behöver dem i Ukraina.

Vi har arbetat för medmänsklighet ända sedan 1938 och förtroendet från våra givare har genom hela IM:s 85-åriga existens varit en central fråga.

Hur vet man att de pengar man skänker till Ukraina når fram? Hur granskas insamlingsarbetet?

Vi kontrolleras och granskas både genom interna system, genom våra medlemmars engagemang och frågor, och genom ständiga externa granskningar.

Vi har ett så kallat 90-konto. Det innebär att Svensk insamlingskontroll regelbundet granskar vår ekonomi och redovisning.

IM är också medlem i Giva Sverige, en branschorganisation för tryggt givande och för etisk och professionell insamling. Giva har en egen kvalitetsstandard som är betydligt mer omfattande än gällande lagkrav och regelverk, och dessutom granskas av oberoende revisorer. Denna kvalitetsstandard följer IM givetvis. Läs mer om den här: Kvalitetskoden – Giva Sverige

Utöver detta har IM solida och noggranna system för revision, kontroll och uppföljning av vad pengarna används till.

Är det något som skiljer IM från andra insamlingsorganisationer?

Ja, IM har ett tätt och nära samarbete med partnerorganisationer på plats i Ukraina och ser dagligen att pengarna gör skillnad.

Just samarbeten med lokala aktörer och partnerorganisationer utgör grunden i IM:s arbete. Vi ser det som en stor styrka: de lokala aktörerna vet vilken hjälp som behövs och kan agera snabbt.

Har de pengar jag skickat in till er insamling verkligen gått till just Ukraina?

Ja, vi kan lova att minst lika mycket pengar som vi har samlat in till Ukraina har skickats till Ukraina.
Våra partnerorganisationer i Ukraina, som vanligtvis jobbar mer långsiktigt, ställde snabbt om och har under året, dag som natt, gjort massor av akuta insatser och kunnat ordna sovsäckar, liggunderlag, madrasser, medicin och mat till människor på flykt. Detta är mycket tack vare IM:s givare!

Vad gör IM i Ukraina?

Sedan 2018 har IM samarbetspartners i Ukraina. Vi arbetar med fem olika civilsamhällesorganisationer i de västra delarna av landet. IM:s partnerorganisationer arbetar vanligtvis långsiktigt för minoriteter, inkludering och mänskliga rättigheter – fundament för demokratin. Men i en kris som den pågående har civilsamhällets organisationer en annan viktig uppgift. De ser med en gång vilka behov som finns och kan agera snabbt.

IM:s partnerorganisationer i Ukraina ställde om från krigets första början, för att kunna stötta de som behövde skydd. IM har finansierat sovsäckar, madrasser, liggunderlag och andra förnödenheter till människor som flytt från de östra och centrala delarna av Ukraina.
Våra partnerorganisationer har också tillhandahållit psykologiskt och psykosocialt stöd till människor som mår dåligt och som traumatiserats av kriget och det de varit med om.

Vilka är organisationerna som IM arbetar med i Ukraina?

NGO MetaLab, Prostir Vdoma, Stan, Ukrainian People’s House och Zahyst. Läs gärna mer om dem på vår hemsida imsweden.org.

Var i Ukraina finns IM:s partnerorganisationer?

Stan, NGO MetaLab och Prostor Vdoma har sin bas i staden Ivano-Frankivsk i västra Ukraina.

Ukrainian National House och Zahyst finns i Chernivtsy i sydvästra Ukraina nära gränsen mot Rumänien.

Hur använder IM bilder i sin kommunikation, till exempel när det gäller Ukraina?

På IM följer vi självklart GDPR-lagstiftningen.

När vi fotograferar ser vi till att få godkännande och samtycke av den vi fotograferar, och detta gäller självklart också i de fall vi använder externa bilder som innehåller identifierbara personer.

Vi gör också alltid en etisk bedömning innan vi publicerar. Vi är måna om att inte exploatera människors utsatthet, att respektera människors integritet och vi vill att alla fotograferas och skildras på ett så respektfullt och värdigt sätt som möjligt.

Hur mycket har IM:s givare samlat in till Ukraina?

Under 2022 har 2 350 000 kronor samlats in. Vi är otroligt glada över att så många velat stötta vårt arbete i Ukraina, och över att vi tack vare pengarna kunnat göra verklig skillnad för många människor i nöd.

Jag vill stötta folket i Ukraina, hur gör jag?

Tack för att du vill bidra till vårt arbete i Ukraina, och tack för ditt engagemang för Ukraina och våra medmänniskor där!
Här kan du läsa mer om hur du kan ge ditt stöd till människor i Ukraina.

Hur kan jag hjälpa folk i Ukraina och hur vet jag att hjälpen kommer fram?

Du kan hjälpa folk i Ukraina genom att stötta organisationer som arbetar seriöst, som har 90-konto och som tillhör Giva Sverige.

Organisationer, som liksom IM, har ett tätt samarbete med partners på plats i Ukraina kan agera snabbt, följa upp och se till att hjälpen till Ukraina verkligen kommer fram.

Hur länge har IM (Individuell Människohjälp) funnits?

Vi har arbetat för medmänsklighet ända sedan 1938.
Britta Holmström var bara 27 år när hon grundade IM. Sedan dess har organisationen drivits och formats av engagerade eldsjälar i form av volontärer, medlemmar och medarbetare. Läs mer om IM:s historia här.

Läs mer om IM:s arbete i Ukraina det senaste året här: https://www.imsweden.org/manga-ligger-precis-pa-gransen-till-vad-de-klarar-av/

Av: Amanda Pietersen