Hoppa till innehåll

Grattis! Du har fått en gåva som förändrar liv!

Gåvokortet som du har i din hand är en gåva till dig och samtidigt till någon i ett land långt borta. Det är ett bevis på att en pengagåva har skänkts till IMs arbete för en värld utan fattigdom och utanförskap.

På den här sidan kan du läsa mer om vad din gåva bidrar till och hitta länkar till fördjupande artiklar.

Honungsbin

Bin – en viktig del av förändringen

Livet i bergsbyn Khainuri i Himalaya var hårt. Våld och hårt, olönsamt arbete präglade vardagen för kvinnorna. Satyehswari Devi (bilden) och andra kvinnor i byn kom i kontakt med IMs partner ATI. Genom organisationen fick kvinnorna stöd att organisera sig och fick utbildning i biodling. Satyeshwari och de andra kvinnorna investerade i bin och började producera honung. Trots att människor i byn saboterade biodlingarna och kastade sten gav Satyehswari och de andra kvinnorna inte upp. Idag är livet i bergsbyn mycket bättre och man har börjat ta viktiga, gemensamma beslut som gynnar hela byn.

Läs artikeln här
Honungsbin

Att få och ge bort bin – hur funkar det?

Att köpa, ge bort eller få ett bi-gåvokort innebär inte att en människa någonstans får ta emot just en massa bin. IM arbetar genom partnerorganisationer i alla de länder där vi finns. Varje partnerorganisation får finansiellt och kunskapsmässigt stöd från IM och bestämmer själva vilka insatser som är bäst för att bekämpa fattigdom och utanförskap i just det område där de verkar. Ibland kan det vara att ge ekonomiskt stöd så att människor kan investera i bikupor och starta honungsproduktion. Ibland kan det vara att utbilda människor i olika lantbruksmetoder så att de kan föda upp friska djur, få större avkastning från sina odlingar eller göra klimatsmarta satsningar i jordbruket. Ibland något helt annat. Bikortet du har i din hand är alltså ett kvitto på att IM har mottagit en pengagåva och att vi lovar att använda pengarna på det mest effektiva sättet för att hjälpa människor att lyfta sig ur fattigdom. Och ibland är det just genom 20 000 bin.

Läs mer om hur IM arbetar för ekonomisk rättvisa
Man i Malawi med traditionell bikupa

Biodling bekostar skolgång

Alexander Juwelo bor i det fattiga Balaka-distriktet i östra Malawi. Genom IMs partner Wolrec har han fått möjlighet att starta en biodling och försäljningen av honung går bra.
– I år har jag tjänat MWK 60 000 (cirka 700 kronor) på honungen. Tack vare det kan jag bekosta skolavgifterna för min son.

Se en hälsning från Alexander i videon nedan.

Honungsbin och biologisk mångfald.

Bin står för 80% av världens pollinering och nästan alla livsmedel kommer från grödor som pollinerats av dem. Under lång tid har mängden bin minskat, framför allt på grund av förlorade livsmiljöer och kemiska bekämpningsmedel. Även torka, näringsbrist, luftföroreningar och global uppvärmning har påverkat dem. Just därför är det viktigt att arbeta för att skydda bin och satsa på biodling.

Honungsbin kan dock konkurrera med andra naturliga pollinatörer, som vilda bin, som söker efter föda. Det är därför viktigt att säkerställa en god balans mellan odlade och vilda pollinerande insekter. De görs bland annat genom att inte sätta ut för många bikupor på samma ställe och att se till att det finns ängsmarker med många blommor och växter. De biodlare vi stöttar är småskaliga producenter i områden med mycket vild natur och därför ser vi att biodlingen främjar biologisk mångfald i de områden där IM verkar.

Vill du engagera dig?

Det finns flera olika sätt att engagera sig i IMs arbete. Vad du än väljer så är du med och gör skillnad för människor och skapar en mer rättvis och medmänsklig värld.

Kvinna sitter och syr med en svart Singer symanskin

Bli månadsgivare

Vill du göra en insats som verkligen gör skillnad? Bli månadsgivare!

Läs mer
Framsida Getkort. Kvinna med färgglada kläder med sin vit och bruna get.

Shoppa

Här hittar du livsviktiga gåvor som sprider glädje – både här hemma och långt borta.

Till Gåvoshop
Bli medlem

Bli medlem

Genom att bli medlem i IM ställer du dig bakom IMs arbete för en jämlik och medmänsklig värld, i Sverige och globalt.

Läs mer

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med IM:s nyhetsbrev! Registrera din e-postadress så får du vårt regelbundna nyhetsbrev med uppdateringar från våra verksamheter runt om i världen. Via nyhetsbrevet får du också inbjudningar till kurser och evenemang som vi anordnar.

Registrera dig